For tre-fire år siden «kastet» man jobber etter ingeniører. Og de fleste nyutdannede fikk jobb lenge før avsluttede studier.

I dag er situasjonen snudd helt på hodet - og oljekrisen må ta det meste av skylden.

Tall DN har innhentet fra Nav viser at 4.307 ingeniører og sivilingeniører var registrert som arbeidssøkere ved utgangen av desember ifjor.

Tilsvarende tall året før var 1.969.

Men nå har oljekrisen vart lenge og kampen om de ledige stillingene som finnes er knallhard. Derfor har mange gått ledige lenge også:

Ved utgangen av desember hadde 621 ingeniører og sivilingeniører vært arbeidssøkere i ett år eller mer. Og 119 hadde vært arbeidssøkere i to år. De aller fleste arbeidstakere har rett på dagpenger i opptil 104 uker (to år) dersom de blir arbeidsledige. Etter det er det stopp.

Da er sosialstøtte eller arbeidsrettet tiltak fra Nav eneste mulighet.

- Veldig forverring

- Situasjonen er spesiell, men det er ikke helsvart heller, sier seniorrådgiver Johannes Sørbø i Nav til DN.

- Vi må ikke glemme at ingeniører fortsatt er en etterspurt gruppe. Det er mange som stiller verre på arbeidsmarkedet, for eksempel de som ikke har noen utdanning. Men ingeniører og sivilingeniører har opplevd en veldig forverring de siste to årene. Og vi regner med at ledigheten vil øke enda mer i denne gruppen, sier Sørbø.

10.955 personer sto før jul uten arbeid i Rogaland, fylket med høyest ledighet i Norge akkurat nå med 4,3 prosent av arbeidsstyrken uten jobb. Ledigheten har på ett år økt med 82 prosent, ifølge Nav.

Siden august 2014 har rundt 28.000 norske oljejobber gått tapt: Nå har 28.000 norske oljejobber forsvunnet

Nav offentliggjør helt nye ledighetstall fredag denne uken.

- Flytt - hvis du kan

- I Rogaland er det spesielt tøft nå. Her har mange mistet jobben og det er svært mange som konkurrerer om de samme stillingene. Har man mulighet til å flytte på seg, er dette en stor fordel. For det blir ikke noe lettere de neste månedene. Vi tror at ledigheten skal videre opp i år og neste år, sier Johannes Sørbø.

Men arbeidsmarkedet er veldig delt - også i forhold til ingeniører, understreker han.

- I mange bransjer er det fortsatt stor etterspørsel etter ingeniører, og for en uke siden var det en bedrift i Bodø som tok turen til Stavanger for å rekruttere ingeniører. Så det gjelder å ikke gi opp. Det er fortsatt mange jobbmuligheter der ute, selv om det går trått i oljebransjen, sier Sørbø.

Denne uken kom Nav med ny statistikk som viste at antall varslede oppsigelser er tredoblet på ett år.

Bare i desember kom det varsler for tilsammen 4.200 personer. Av dette dreier 2.300 seg om oppsigelser, mens resten er permitteringer.

Navs prognose innebærer at den registrerte arbeidsledigheten vil bli på 90.000 personer i snitt for 2016, noe som er 10.000 høyere enn snittet for 2015.

Av de drøyt 4.000 varslene som kom i desember, var 70 prosent fra oljeutvinning eller industri. Over halvparten av stillingene var i oljefylkene Rogaland og Vest-Agder: Tredobling av varslede oppsigelser dnPlus (DN +)

Fikk jobb etter ett år

- Dessverre vil det bare bli verre og verre. Hadde jeg vært jobbsøker i dag, så ville jeg ofret veldig mye tid på å finne meg en jobb innen de neste par månedene. Etter det vil det være enda flere jobbsøkere der ute, sa hodejeger Erik Falk Hansen til DN forrige helg: - Det vil bare bli verre og verre

Men det finnes håp: Tirsdag skrev DN om Thomas Treider Smestad (44) som fikk ny lederjobb etter ett år som arbeidsledig. 

- Jo lenger vi kom inn i 2015, desto verre og verre ble det. Det ble langt flere om beinet, flere og flere mistet jobben rundt omkring og søkte på de samme jobbene som meg. I slike situasjoner må du jobbe litt med deg selv for å holde motivasjonen oppe, sa han: Han gikk arbeidsledig i ett år, men så fikk han et tips som forandret alt

Les også:

Vekk med gubbestempelet

Statoil tynget børsen

DNB vil åpne for netthandel med Vipps

Se DNTV: - Hurra, hurra!

- Hurra, hurra!
Nå kommer Porsche 911 med turbo som standard. DN har kjørt den.
01:39
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.