Telenors styreleder Gunn Wærsted møtte onsdag kveld på teppet hos næringsminister Monica Mæland.

Wærsted hadde et tydelig budskap:

«Telenor som aksjonær kunne ha fulgt opp eierskapet i Vimpelcom bedre», meldte hun.

Etter møtet ville ikke Wærsted utdype konkret hva Telenor kunne gjort bedre. Næringsminister Monica Mæland gjorde det klart at det fremdeles er mange spørsmål som står ubesvart i saken.

- Det er en rekke spørsmål knyttet til Telenors håndtering av denne saken vi ikke har fått svar på, sier Mæland etter møtet.

- Vi har fått fire rapporter om Vimpelcom, men det gir oss ikke ny informasjon om Telenors håndtering av i saken, sier Mæland.

Ikke til bunns

Næringsministeren og Telenor venter nå på en granskingsrapport fra Deloitte Advokatfirma, som Telenor har bestilt.

Samtidig etterforsker norske Økokrim nå tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunders befatning med Usbekistan-korrupsjonen.

- Vi er ikke til bunns i denne saken. Vi har nulltoleranse for korrupsjon. Dette er veldig, veldig alvorlig, sier Mæland onsdag kveld.

Mæland sier til DN at hun reagerer på det som har kommet frem om Vimpelcoms kontrollsystemer i rapportene fra amerikanske og nederlandske myndigheter.

- Det forteller om et selskap som ikke har systemer, ikke har regler, ikke har oppfølging, ikke har kultur for å jobbe skikkelig mot korrupsjon eller å fange opp når det skjer, sier hun til DN, og legger til at dette ansvaret påligger også Vimpelcoms styre, der en rekke betrodde Telenor-ledere satt.

- Vårt ansvar er å se på Telenors håndtering av saken, og det kan jeg ikke konkludere på nå.

- Med det du vet nå, hvordan karakteriserer du Telenors håndtering av saken?

- Telenor har selv sagt at de kunne og burde ha håndtert saken bedre. Det er jeg enig i, sier hun.

- Veldig alvorlig

Med seg til møtet hadde Wærsted fire sider med orientering fra Telenor om forliket Vimpelcom har inngått med amerikanske og nederlandske myndigheter.

KALT INN. Styreleder Gunn Wærsted i Telenor diskuterte Vimpelcom-saken med næringsminister Monica Mæland onsdag kveld. FOTO: Tore Meek /
KALT INN. Styreleder Gunn Wærsted i Telenor diskuterte Vimpelcom-saken med næringsminister Monica Mæland onsdag kveld. FOTO: Tore Meek / (Foto: NTB scanpix)
Vimpelcom har vedgått å ha betalt 114,5 millioner dollar i bestikkelser i Usbekistan.

- Denne saken er veldig alvorlig. Telenor står for  nulltoleranse for korrupsjon. Denne saken må vi ta læring av, sier Wærsted til DN.

- Summen

Vimpelcom og det usbekiske datterselskapet Unitel har inngått totalt fire avtaler med det amerikanske justisdepartementet (DOJ), det amerikanske finanstilsynet (SEC) og påtalemyndighetene i Nederland.

- Hva opprører deg mest i rapportene fra amerikanske og nederlandske myndigheter?

- Jeg synes det er summen. Dette er en alvorlig sak. Det som står der er uakseptabelt, svarer Wærsted.

- Hva burde vært gjort annerledes fra Telenor sin side?

- Nå venter vi på en ekstern gjennomgang. Når rapporten foreligger, har vi sagt at både anbefalingene og konklusjonene vil bli gjort tilgjengelige, svarer Wærsted.

- I dag har vi kun gitt en orientering på avtalen som er inngått mellom Vimpelcom og amerikanske og nederlandske myndigheter, understreker hun.

Ifølge styrelederen er rapporten klar i «første halvdel av andre kvartal».

Følg markedet med DN Investor

Les også:

- Vi kommer til å få et tungt år

Nordea Markets justerer kroneprognosene

Stordalen tilbyr asylsøkere jobb i Sverige

Se DNtv: DNs nye sider for markedsinformasjon gjør 40 millioner kalkulasjoner hver dag

DNs nye sider for markedsinformasjon gjør 40 millioner kalkulasjoner hver dag
Her kan du få overblikk og oppleve nye sammenhenger. Vår finansjournalist Marte Ramuz Eriksen guider deg gjennom sidene.
04:01
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.