UDI åpner i år asylmottak med 600 plasser i den lille bygda Bolkesjø med 40 innbyggere. Etableringen av mottaket har skapt sterke reaksjoner både i bygda og i Notodden kommune.

Eierne av Bolkesjø Hotel er derimot svært fornøyd med leieavtalen de har inngått med UDI.

– Vi fikk denne muligheten, og jeg tror ingen andre av våre sambygdinger ville latt en slik mulighet gå fra seg. Asylmottaket vil dessuten ha betydelig positive ringvirkninger både for lokalsamfunnet og kommunen, sier vinimportør og daglig leder Lars Søreide (63) i Bolkesjø Eiendomsutvikling AS.

Sammen med lillebroren Torleif (58) kjøpte han familiens nedlagte Bolkesjø hotell tilbake fra kreditorene for fire millioner kroner.

De fikk fjernet gjeld på 100 millioner, og får 15 millioner i leie fra UDI, med opsjon på 25 millioner i ytterligere leieinntekter. Det kan gi inntekter på 40 millioner, ti ganger kjøpssummen, i løpet av syv år.

– Det er ikke en handel man kommer over hver dag, sier Søreide, som bor 150 meter fra asylmottaket. Han ber DN få frem at «dette ikke er noen klondyke-avtale». Brødrene skal bruke noen millioner kroner på å pusse opp hotellet før asylsøkerne flytter inn i juli i år.

– Medaljen har også en bakside. Vi har selv bolig på Bolkesjø, og det er ikke påregnelig at boligene her stiger i verdi som følge av dette. Så det er ikke alt som glitrer like meget som det kan se ut til ved første øyekast, sier Søreide.

Slettet gjeld

Bolkesjø hotell var i flere tiår et av Norges største konferansehotell, med nesten 200 rom, 70 ansatte og omsetning på rundt 100 millioner kroner. Etter at Gardermoen flyplass åpnet sviktet omsetningen.

I oktober 2014 gikk brødrene Søreide til Aust-Telemark tingrett og begjærte konkurs i Bolkesjø Eiendom og tre andre selskaper, med en gjeld på 109 millioner kroner. Bostyret mislyktes med å finne kjøpere til hotellkomplekset, der Danske Bank hadde krav i boet på 97 millioner kroner.

Etter et halvt år ble bobehandlingen innstilt i april ifjor, siden det ikke var penger igjen til å fortsette behandlingen. Bostyret førte så hotelleiendommen tilbake til brødrenes eiendomsselskap, der Danske Bank hadde pant i hotellet på 79 millioner kroner.

Brødrene Lars Søreide (til høyre) og Torleif Søreide i Bolkesjø Eiendomsutvikling as, foran hotellet de kjøpte tilbake og leier ut til asylmottak til UDI.
Brødrene Lars Søreide (til høyre) og Torleif Søreide i Bolkesjø Eiendomsutvikling as, foran hotellet de kjøpte tilbake og leier ut til asylmottak til UDI. (Foto: Per-Åge Eriksen)
Brødrene Søreide kjøpte så hotelleiendommen gjeldfri fra Danske Bank for fire millioner kroner i oktober ifjor. To måneder senere inngikk de en leieavtale på 15 millioner kroner med UDI for to års utleie til asylmottak.

Etter to år kan UDI leie hotellet videre i fem år for 25 millioner kroner, eller kjøpe hotellet for 20 eller 25 millioner kroner.

UDI har gitt DN innsyn i avtalen på Bolkesjø, men vil ikke gi ytterligere kommentarer.

– Dette er ikke en klondyke-avtale. Det er snakk om 600 plasser, så døgnprisen er veldig moderat. Jeg har bekjente i hotellbransjen som har tjent 10 millioner kroner på tre måneders drift på korttidskontrakter, der i hvert fall halvparten av omsetningen på asylmottak var fortjeneste, sier Søreide, som ikke vil si hvilke selskaper og personer som har hatt slik fortjeneste.

Klausul på en krone

Brødrene Søreide «eller deres etterkommere» har i avtalen også fått tinglyst opsjon til å kjøpe tilbake eiendommen for én krone, hvis UDI etter noen år avvikler asylmottaket.

– Da vi kjøpte hotellet var ideen å strippe eiendommen for verdier, rive og utvikle de 250 målene med eiendom. Muligheten til å utvikle eiendommen forsvinner så lenge det er asylmottak her, sier Søreide.

– Hvorfor har dere fått tinglyst rett til at dere eller deres etterkommere kan kjøpe eiendommen tilbake for en krone?

– Det var kort og godt en forutsetning for at partene skulle møte hverandre. Vi hadde ønsket en vesentlig høyere leiepris, men gikk med på lavere leiepris da denne passusen ble lagt inn. Det ligger i sakens natur at eiendommen kan ha stor verdi om 30–40 år når vi ikke lengre er her.

– Hvilke signaler har UDI gitt om hvor lenge de vil leie bygningen?

– Før anlegget åpnes vil UDI ha installert sprinkleranlegg for egen regning. Det er et kraftig signal om de planlegger å være der over lengre tid, men jeg vil ikke uttale meg eller svare på UDIs regning.

For stort

Ordfører Gry Fuglestveit Bløchlinger i Notodden kommune sier et enstemmig kommunestyre har uttalt at et asylmottak på 600 plasser er for stort for bygda Bolkesjø, som ligger 20 kilometer fra Notodden.

– Jeg mener mottaket blir for stort for en så liten bygd, sier Fuglestveit, som ikke vil uttale seg om leiekontrakten mellom UDI og brødrene. UDI legger driften av mottaket ut på anbud i mars, og Fuglestveit opplyser at kommunen vurderer å legge inn bud for å drive mottaket selv.

 

LES OGSÅ OM:

NHH ikke lenger veien til toppjobben: NHH får bank på toppsjef-liste dnPlus

Familiebedrift vinner mot Nortura: Vinner mot kjøttgiganten dnPlus

Legenes vanskelige etiske valg om liv og død: Den tyngste jobben magasinetPlus

 

SE PÅ DNTV: Hadde aldri tid til å trene

Hadde aldri tid til å trene
01:30
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.