Telenor-ledelsens håndtering av korrupsjonssaken i Vimpelcom i Usbekistan har ført til økonomiske konsekvenser for flere av de mest sentrale medlemmene av Telenors toppledelse. Det bekrefter flere kilder overfor Dagens Næringsliv.

Våren 2015 besluttet styret i Telenor å kutte i den personlige bonusen til daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas, juridisk direktør Pål Wien Espen og finansdirektør Richard Olav Aa. Årsaken var, etter det DN kjenner til, blant annet at det tok flere år før sentral informasjon om korrupsjonsmistankene knyttet til Vimpelcoms Usbekistan-investering ble kjent for styret.

Styret tvang, etter det DN forstår, gjennom bonuskuttet for å gi et tydelig signal om at kommunikasjonen ikke hadde vært god nok. Det skal også ha vært konklusjonen fra en ekstern juridisk vurdering bestilt av styret og lagt frem på et styremøte i desember 2014.

I tillegg skal styret ha vært misfornøyd med at Telenor fortsatt sto eiermessig svakt i Vimpelcom, som også stupte med mer enn 60 prosent i verdi på New York-børsen i løpet av 2014.

Barbert med halv mill.

Bonuskuttene i Telenor kom kort tid etter at Jon Fredrik Baksaas og daværende styreleder Svein Aaser i januar 2015 måtte møte i Stortinget og forklare seg om korrupsjonssaken i Vimpelcom.

DN er kjent med at Jon Fredrik Baksaas fikk redusert sin personlige årsbonus for 2014 med 500.000 kroner på grunn av Vimpelcom-saken. Baksaas’ totale lønnspakke i 2014 var på snaut 12 millioner kroner, der årsbonusen utgjorde 1,7 millioner kroner.

Den tidligere Telenor-sjefen vil ikke kommentere egen eller andres avlønning overfor DN, og viser til Telenors årsberetning.

DN er også kjent med at den nå permitterte finansdirektøren Richard Olav Aa og permittert juridisk direktør Pål Wien Espen fikk barbert sine bonuser på grunn av Vimpelcom-saken. DN kjenner imidlertid ikke til nøyaktig hvor stort bonuskuttet for disse var.

Av årsrapporten for 2014, som ble signert av Telenor-styret 17. mars 2015, fremgår dette:

  • Richard Olav Aas årsbonus for 2014 var på 931.000 kroner – ned 148.000 kroner sammenlignet med årsbonusen for 2013.
  • Pål Wien Espen er oppført med en årsbonus med 483.000 kroner for 2014. Det fremgår ikke hva han mottok i bonus for 2013, ettersom han først ble medlem av konsernledelsen i Telenor i mai 2014

Konsernledelsens bonuser baseres på en rekke prestasjonsmål, som vekst, lønnsomhet, effektivitet og strategi, fremgår det av årsrapporten. Det fremgår også at det gjennomføres «en holistisk vurdering basert på en vurdering av bærekraftige resultater» og etterlevelse av selskapets etiske rammeverk «Telenor Way».

Hverken Aa eller Espen vil kommentere DNs opplysninger. Det vil heller ikke daværende Telenor-styreleder og leder av styrets kompensasjonskomité Svein Aaser (se egen sak).

Ble ikke informert

Det var særlig Telenor-ledelsens håndtering av bekymringsmeldinger om Vimpelcoms Usbekistan-investering på sensommeren 2011 som opprørte styret.

Permittert finansdirektør i Telenor, Richard Olav Aa, fikk bonuskutt for 2014.
Permittert finansdirektør i Telenor, Richard Olav Aa, fikk bonuskutt for 2014. (Foto: Adrian Nielsen)
Etter det DN forstår ble finansdirektør Richard Olav Aa i august/september 2011 kontaktet av en tidligere kollega som da jobbet i Vimpelcom, som var meget bekymret. Vedkommende var ukomfortabel med at Vimpelcom skulle utbetale 30 millioner dollar til Vimpelcoms agent Takilant for en mobillisens i Usbekistan.

Vimpelcom har tidligere i år innrømmet at denne og flere andre betalinger til Takilant var å regne som bestikkelser til Usbekistans presidentdatter Gulnara Karimova.

Finansdirektøren skal ha konferert med juridisk direktør Pål Wien Espen, og sammen konkluderte de med at dette var å regne som en Vimpelcom-sak og at den bekymrede Vimpelcom-ansatte måtte ta saken gjennom Vimpelcoms egne kanaler. Først tre år senere, i mars 2014, skal daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas ha blitt gjort kjent med denne bekymringsmeldingen. Denne informasjonen nådde Telenor-styret først senere i desember 2014, etter at Vimpelcom-saken igjen nådde avisforsidene.

Suspendert

Telenor-ledelsens håndtering av disse bekymringsmeldingene fra Vimpelcom skal ha vært et element i informasjonen Telenors nye konsernsjef Sigve Brekke tok med til næringsminister Monica Mæland (H) i oktober 2015. Den nye informasjonen til Mæland, som også ble presentert i et fire siders brev til Mæland, førte i sin tur til at styreleder Svein Aaser måtte gå.

Etter det DN forstår, ble Mæland blant annet informert om at Telenor i ettertid var blitt kjent med at den bekymrede Vimpelcom-ansatte ikke var fornøyd med måten korrupsjonsbekymringen var håndtert i Vimpelcom.

Kort tid etter møtet på ministerens kontor og Svein Aasers avgang ble Richard Olav Aa og Pål Wien Espen midlertidig suspendert fra sine stillinger inntil en granskning av Vimpelcom-investeringen i regi av Deloitte Advokatfirma er ferdigstilt. Jon Fredrik Baksaas’ engasjementer med Telenor ble avsluttet i november, og han er nå pensjonist med pensjon fra Telenor.

Kommunikasjonsdirektør Severin Roald i Telenor vil ikke kommentere DNs opplysninger om bonuskuttene ifjor, og viser til selskapets årsrapport.

– Lønnsbetingelser er en avtale mellom Telenor og den enkelte ansatte. For konsernledelsen oppgir vi betingelser i årsrapporten, sier Roald.

Bla deg gjennom tidslinjen for Vimpelcom-saken nedenfor:

&lt;/p&gt; &lt;/field&gt;&lt;field name="byline"/&gt;&lt;field name="paid"&gt;true&lt;/field&gt;&lt;field name="enablerefereraccess"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="w8issuepage"&gt;6&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Jon_Fredrik_Baksaas" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Telenor" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Vimpelcom" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Vimpelcom-saken" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.