Det var tidlig mandag morgen Raul Schmidt ble arrestert av portugisisk politi etter anmodning fra brasiliansk politi.

I Brasil er Raul Schmidt siktet for grov korrupsjon knyttet til en riggkontrakt mellom et amerikansk riggselskap og oljeselskapet Petrobras. Brasilianske påtalemyndigheter vil forsøke å få Schmidt utlevert fra Portugal.

I Norge er Schmidt trukket inn i Økokrims etterforskning av selskapet Sevan Drilling og agenthonorarer på flere hundre millioner kroner som Raul Schmidts selskap på De britiske jomfruøyer, Global Offshore Services skal ha mottatt. Økokrim mistenker at Schmidt skal ha betalt penger videre til sentrale personer i oljeselskapet Petrobras i bytte mot riggkontrakter. Sevan Drilling var et datterselskap av Sevan Marine frem til 2011.

– Erklærer seg ikke skyldig

- Jeg kan bekrefte at jeg representerer Raul Schmidt i den del av straffesaken som har tilknytning til Norge. For øyeblikket avventer vi hva som skjer i Portugal. Når det gjelder anklagene som refererer seg til den norske gren av saken, erklærer han seg ikke skyldig i straffbare forhold, skriver advokat Ellen Holager Andenæs i en tekstmelding.

– Denne personen som er pågrepet er svært interessant for Økokrim. Vi vil forsøke å få til et avhør så raskt som mulig i samarbeid med brasiliansk politi, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim.

Schmidt var direktør i Sevan Marine frem til 2005 da han gikk ut av selskapet for å starte egen agentvirksomhet. I årene etter fikk det norske selskapet tre store riggkontrakter med Petrobras til en samlet verdi av over 20 milliarder kroner. Som motytelse skal Raul Schmidt ha fått agenthonorar på rundt 300 millioner kroner, honorarer som Økokrim mistenker er sluset til beslutningsmottakere i Petrobras.

Runde 25 av Lava Jato

Det Bermuda-registrerte riggselskapet Sevan Drilling kontrollert av John Fredriksens Seadrill, stoppet i fjor sommer betalingen til Raul Schmidt. Schmidt har engasjert norsk advokat for å få pengene fra Sevan Drilling. Advokatselskapet DLA Piper håndterer dette kravet på vegne av Schmidt.

I en pressemelding fra brasiliansk politi igår heter det at arrestasjonen av Raul Schmidt setter igang runde 25 av det som er etterforskningen av verdens største korrupsjonssak, den såkalte Lava Jato-skandalen (Operasjon Bilvask).

Sevan Marine startet granskning av avtalene i sommer etter at Schmidt ble knyttet til korrupsjonsmistenkte Petrobras-direktører. Advokatselskapet Selmer, som ble engasjert av Sevan Marine i sommer, konkluderte med at det var «mer sannsynlig enn ikke at uregelmessige utbetalinger fant sted». På bakgrunn av dette igangsatte Økokrim etterforskning, og Sevan Drilling ble siktet etter korrupsjonsbestemmelsene i straffeloven.

Bakgrunn: Sevan Marine har overlevert granskningsrapport til Økokrim

Sentral agent

Raul Schmidts navn er nevnt i en rekke rettsdokumenter knyttet til den brasilianske korrupsjonsetterforskningen av Petrobras-direktører. Ifølge rettsdokumenter skal han ha vært en aktør i forhandlingene mellom Petrobras og et amerikansk riggselskap der brasilianske påtalemyndigheter hevder det ble avtalt bestikkelser på 31 millioner dollar, rundt 270 millioner kroner. Ifølge en siktelse i saken skal Schmidt i forhandlingene ha uttrykt at det var nødvendig for det amerikanske selskapet å betale bestikkelser for å få en avtale på plass.

I pressemeldingen fra brasilianske påtalemyndigheter mandag knyttes Raul Schmidt til de Petrorbras-toppene Renato de Souza Duque, Nestor Cervero og Jorge Luiz Zelada. Alle er dømt til lange fengselsstraffer for grov korrupsjon og sitter for tiden fengslet i Brasil.

 

Følg markedene med DN Investor

Les mer:

John Fredriksen selger luksusleiligheten på Geilo  

For første gang i år øker antall aktive oljerigger i USA

Tester ny Trysil-rekord

Har du fått med deg denne?

Forskere mener gutter blir dummere av å se på tv. Dette mener de selv.
02:38
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.