På en pressekonferanse som startet klokken 15 mandag la  DNB-sjef Rune Bjerke og styreleder Anne Carine Tanum frem en redegjørelse om bankens datterselskap i Luxembourg og deres rolle i etablering av selskaper på Seychellene for kunder i DNB.

I sin redegjørelse til Nærings- og fiskeridepartementet konkluderer styret med følgende.

«Slik styret i DNB ASA ser det, burde DNB Luxembourg ha avstått fra å legge til rette for at kunder etablerte selskaper på Seychellene i perioden 2006 til 2008. Ikke fordi det ikke var lov, eller at kundene nødvendigvis har gjort noe galt, men fordi strukturene i seg selv kunne misbrukes til å holde formue og inntekter skjult for skattemyndighetene».

Hverken konsernledelsen eller styret kjente til praksisen med å hjelpe kunder med etablering av selskaper i lavskatteland, ifølge redegjørelsen.

«I materialet som er gjennomgått har vi ikke funnet spor av informasjon om etablering av selskaper i lavskatteland har vært løftet opp til konsernsjef, konsernledermøter eller styremøter i DNB Bank eller DNB asa», heter det i redegjørelsen

I redegjørelsen fremgår det at etableringen av tilbudet i Luxembourg var lovlig, men at etableringen ikke ble behandlet av DNB i Norge. Det var et brudd på DNBs daværende, interne retningslinjer.

«Det er også avdekket brudd på interne retningslinjer for internrevisjon. Det gjelder reglene for internrevisjon i DNB Luxembourg, som ikke ble overholdt i perioden 2006 til 2008», heter det i redegjørelsen.

I redegjørelsen kommer det også frem at etableringen av praksisen ikke var i samsvar med bankens etiske retningslinjer. Det går også frem av redegjørelsen at DNBs Luxembourg-kontor har redegjort for saken til myndighetene i Luxembourg.

Sparket bankansatt

I redegjørelsen fra DNB til næringsminister Monica Mæland fremgår det også at en av de ansatte på Luxembourg-kontoret ble sparket etter at ledelsen i DNB Luxembourg  oppdaget at den bankansatte hadde foreslått for en norsk kunde at vedkommende kunne holde en av sine konti utenfor rapporteringen til norske myndigheter. Dette skjedde i andre halvår 2008.

Den ansatte hadde tidligere jobbet med å legge til rette for etablering av selskaper på Seychellene. Kunden hadde ikke selskap på Seychellene. «Ledelsen besluttet da å gå til oppsigelse av vedkommende», heter det i redegjørelsen.

Bjerke: - Mitt ansvar

Styreleder Anne Carine Tanum sier på pressekonferansen mandag at styret fremdeles har tillit til konsernsjef Rune Bjerke.

- Styret i DNB har tillit til konsernsjef Rune Bjerke. Redegjørelsen vi har fått gir ikke grunnlag for å stille spørsmål ved tilliten til Rune Bjerke, sier Tanum. 

Etter avsløringene for en uke siden har DNB-ledelsen stått hardt på at de ikke visste noe.

På pressekonferansen mandag gjentok Bjerke at han ikke visste om den praksisen med å hjelpe kunder med å etablere selskaper i lavskatteland.

Han er likevel klar på at han tar ansvar.

- Det som har skjedd i DNB i den perioden jeg har vært konsernsjef er mitt ansvar, sier Bjerke.

- Er vi stolte av det som skjedde i 2006 til 2008? Nei. Skulle vi vært det foruten? Ja, sier Bjerke.

- Spørsmålet jeg kommer til å stille meg hver dag fremover er uansett: Tåler det jeg gjør i dag dagens lys om fem år eller ti år? Ikke bare om tåler det dagens lys i dag, sier Bjerke.

Les også:
Lavere inntekter utløste millionbonus
Marine Harvest sier opp 500 ansatte i Chile

Redaktør: - Vi var redd slaget skulle komme!
Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) i ampert intervju.
06:03
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.