Fredag ble det kjent at amerikanske myndigheter vil gi flytillatelse til billigselskapet Norwegian i USA.

- Vi er ekstremt skuffet over avgjørelsen. Dette er en krenkelse av den frie konkurranse i luften, sier kaptein Tim Canoll.

Han leder fagforeningen ALPA, som teller 52.000 piloter fra 30 ulike selskaper. ALPA har engasjert seg kraftig i striden mellom Norwegian og amerikanske luftfartsmyndigheter.

- Enorme konkurransefordeler

Fagforeningen mener Norwegians forretningsmodell er «urettferdig» overfor andre selskaper som flyr langdistanseruter.

- Norwegian har valgt forretningsadresse basert på om landets har gunstige skatteordninger og regulatorisk rammeverk. Det gir Norwegian enorme konkurransefordeler i forhold til amerikanske selskaper, som må forholde seg til amerikanske lover og regler. Dette er ikke et sunt marked, sier Canoll.

Det norske billigselskapet bruker et irsk datterselskap som er omfattet av EU-avtaler til å fly langdistanserutene. «Bekvemmelighetsflagg», er ALPAs beskrivelse av modellen.

- Dette er nok et svært bekymringsfullt eksempel på at våre handelsavtaler ikke greier å beskytte amerikanske arbeidstagere, sier Canoll i meldingen.

Komminikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian svarer slik på kritikken:

- Våre kolleger på rutene mellom USA og Europa får konkurransedyktige lønns- og arbeidsbetingelser. Nå må se amerikanske pilotforeningenene snart slutte å spre usannheter.

Kraftig motstand

Norwegians søknad har ført til kraftig motstand i USA.

Flere enn 200 kongresspolitikere har bedt samferdselsministeren avvise søknaden. De har også vedtatt lover som skal begrense det de oppfatter som negative konsekvenser av luftfartsavtalen mellom EU og USA, den såkalte «Open Skies»-avtalen.

- Det har vært mye motstand fra amerikanske flyselskap som ønsker å beholde monopolet over Atlanteren. Men det har også vært massiv støtte både fra forbrukergrupper, lokale myndigheter og tursistnæring, hevder Sandaker-Nielsen.

Les også:

Dette kan få oljeprisen til å stupe igjen

«Hammerslag» mot skattejuks

Staten krever større betaling fra Westerdals

Fått med deg denne?

Trendene på to hjul
Dette er motorsyklene som gjelder i år.
03:29
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.