– Det ligger mye kraft i å være David som kjemper mot Goliat, sier Rune Myrseth (40), administrerende direktør for Eterni Gruppen.

Kjempestart på 2016

Mens omsetningen i hele bransjen sank med seks prosent ifjor, økte Eterni inntektene med nesten 20 prosent til 240 millioner kroner og er dermed inne på listen over de ti største aktørene i bransjen. Selskapet har hovedkontor i Bergen, men også kontorer i Oslo og Trondheim og i tillegg rekrutteringskontorer i Slovakia, Polen og Litauen.

– Bemanningsbransjen er til de grader personavhengig. Det gjelder både riktig utvelgelse av ansatte vi leier ut til våre kunder og de fantastisk dyktige medarbeiderne vi har i vår administrasjon. Dette er nøkkelen til vår suksess, mener Rune Myrseth.

Eterni Gruppen har et mål om å bli blant de fem største.

– Da må dere vokse mye mer?

– Ja, vi må nok nærme oss 600 millioner kroner. Men denne ambisjonen om at vi skal sette et tydelig fotavtrykk i bransjen, tror jeg bidrar til at vi tiltrekker oss de beste kandidatene, sier Myrseth og legger til at selskapet i liten grad driver utleie til den kriserammede oljesektoren.

– Vi var tidligere eksponert mot den sektoren, men snudde oss raskt rundt for et par år siden og har siden konsentrert oss om bygg og anlegg og om næringsmiddelindustrien. Det er mange bedrifter der som har en positiv utvikling for tiden, blant annet i fiskeindustrien. Og i første kvartal i år vokser vi faktisk med 50 prosent sammenlignet med ifjor, sier Myrseth.

Tallene fra NHO Service viser at nedgangen i antall fakturerte utleietimer er desidert størst i oljebeltet langs kysten. Rogaland topper med en nedgang i utleide timer på 31,4 prosent ifjor. Også Aust-Agder (minus 27 prosent) og Telemark (minus 26 prosent) har kraftig nedgang. I Hordaland er nedgangen 17,5 prosent.

Adecco-konsernet sto alene for over halvparten av bransjens samlede omsetningsnedgang ifjor. Omsetningen sank med 572 millioner kroner eller tett på 20 prosent.

– Forklaringen er enkelt og greit den betydelige aktivitetsnedgangen innen olje og gass. Forskjellen mellom vårt og totalmarkedets fall ligger der, forklarer administrerende direktør for Adecco i Norge, Torben Sneve (47).

Sneve mener hele nedsiden i oljebransjen nå er tatt ut.

– Vi så allerede i siste kvartal ifjor en stabilisering og er godt fornøyde med utviklingen i første kvartal i år. Men jeg tror nok ikke vi vil se noen aktivitetsøkning i bemanningsbransjen før neste år, når de store infrastrukturprosjektene begynner å slå inn, sier han.

Torben Sneve er samtidig godt fornøyd med at oljesmellen ikke har smittet til Østlandet.

– Det fryktet vi jo, men Stor-Oslo fra Drammen og nedover Østfoldsiden og i innlandet, og ikke minst Nord-Norge, er vi veldig godt fornøyde med. Her går det bra innen alle bransjer for tiden, sier Sneve.

I Finnmark økte markedet med rundt 20 prosent. Også i Sogn & Fjordane og Nord-Trøndelag var det betydelig vekst mens det store Oslo-markedet var stabilt, viser tallene.

Krevende

Antall fakturerte timer falt ifjor med 25 prosent innen kontor og administrasjon og 16 prosent innen industri og produksjon. For bygg og anlegg, som er den desidert største sektoren for bemanningsbransjen, var nedgangen på 11,5 prosent.

– Det store bildet er helt klart at det er tøffe tider, sier fagsjef Even Hagelien (48) i NHO Service, arbeidsgiverorganisasjonen der brorparten av bemanningsbyråene er medlemmer.

– Gjennomgangsmelodien i bransjen er nedgang i omsetningen. Det er krevende tider innen alt fra bygg og anlegg til industri, sier Hagelien.

Det store spørsmålet bransjen stiller seg, er når nedturen vil snu til ny oppgang.

– Det er nær sagt alltid slik at fjerde kvartal er det største målt i aktivitet. Men det var det ikke ifjor. Sist det skjedde var i 2008, og da husker vi godt nedturen som kom i 2009. Så det indikerer at det skjer noe i bransjen og i arbeidslivet generelt som ikke er bra. Men det som nok motvirker en ytterligere kraftig nedgang, er at oljeprisen bare preger deler av landet. Samtidig har oljebransjen hatt en så kraftig nedgang langs kysten at det er begrenset hvor mye verre det kan bli. Vi snakker jo om en nedgang på nærmere 80 prosent innen industri og produksjon gjennom 2015 i deler av landet, sier Hagelien.

 

 

LES OGSÅ OM:

 

Mannen som sikrer Oljefondets bunnlinje: Han redder resultatet dnPlus

Herman Friele-intervju: – Passiv? – Bare tull dnPlus

Havnearbeiderne: Gir ikke opp kampen dnPlus

 

Se den nye BMW-en

Tidenes beste BMW
BMW M2 byr på så store mengder kjøreglede at DNs biljournalist blir ekstatisk.
01:55
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.