– Vi har drømt om den millionen lenge. Siden 2004 i alle fall. Det var fantastisk moro å klare det ifjor, sier Reidar Fuglestad (59), konsernsjef i Dyreparken Utvikling i Kristiansand.

Kroneeffekt

1.026.096 gjester besøkte Dyreparken i Kristiansand ifjor. Det var en økning på 129.000 fra året før.

Og med rekordmange besøkende, ble også tidligere omsetnings- og resultatrekorder grundig slått. Resultat før skatt ble mer enn doblet.

– Det var jo endel faktorer rundt oss ifjor som vi ikke hadde styringen på. Som den svake kronen og utryggheten i verden som førte til at flere nordmenn ferierte i eget land. Men i tillegg kommer den nye attraksjonen Dyrene i Hakkebakkeskogen som virkelig traff spikeren på hodet. 200.000 så den forestillingen og en spørreundersøkelse viser at over 17 prosent av fjorårets gjester kom til oss nettopp på grunn av Hakkebakkeskogen, sier Fuglestad.

Det er fortsatt selve parkdriften som genererer brorparten av overskuddet for konsernet, men Dyreparkens satsing på overnatting begynner også å gi resultater.

Sjørøverlandsbyen Abra Havn og Scandic Dyreparken Hotell genererte et overskudd før avskrivninger (ebitda) på 20 millioner kroner ifjor. Konsernet kjøpte også ut de resterende 50 prosentene av Scandic-hotellet og eier nå dette hotellet 100 prosent. Om to år forsvinner også Scandic-navnet.

– Da blir det et rent Dyreparken Hotell som vil bidra til at vi blir en komplett destinasjon med full kontroll, sier Fuglestad.

Nye rekorder?

Og forhåndssalget i år indikerer at fjorårsrekorden neppe blir stående lenge.

– Vi har solgt både flere Sabeltannbilletter og overnattinger enn ifjor på samme tid. Og salget av årskort ligger 15 prosent høyere. Også innbookingen for de andre aktørene i hotellnæringen i Kristiansand er bedre enn ifjor, så dette ser veldig lyst ut.

– På grunn av svak krone?

– Ja, blant annet. Svak krone betyr både at flere nordmenn ferierer hjemme og at flere utlendinger finner veien til oss. Vi har særlig en sterk vekst fra Danmark. Og med lanseringen av filmen om Hakkebakkeskogen i alle de nordiske landene til jul, håper vi på skikkelig utenlandseffekt i 2017, sier Fuglestad.

På tide å høste

Det er Per G. Braathen (55) og hans reiselivskonsern Braganza som i en årrekke har vært eier av Dyreparken i Kristiansand.

– Hans langsiktige eierskap har vært fantastisk, mener Fuglestad.

Men etter mange år uten nevneverdig utbyttebetaling, er det nå rom for å høste. Etter fjoråret betaler selskapet ut nær 26 millioner kroner i utbytte/konsernbidrag.

– Jeg synes det er på tide at Braganza forsyner seg litt. Nå har vi en inntjening som gjør at det skulle bare mangle at ikke Per kan få tilbake litt av det han har investert samtidig som Dyreparken er sikret midler til å investere videre, sier Fuglestad som selv eier to prosent av aksjene i Dyreparken Utvikling.

– Joda, det drypper litt på klokkeren også, sier han.

 

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.