Fredag morgen varsler Telenor-styret at både finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen fratrer.

Bakgrunn: Telenor-topper går av

I januar fikk eksterne advokater i oppdrag fra daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas om å granske de to betrodde medlemmene av konsernledelsen.

Det fremgår av den interne granskningsrapporten av Telenors eierskap i Vimpelcom som legges frem i dag klokken 11.00 fredag.

Les mer: Granskere gir Telenor stryk dnPlus

Baksaas ville vite om direktørene hadde brutt norsk lov eller retningslinjer i måten de håndterte alvorlige korrupsjonsvarsler om Vimpelcoms Usbekistan-investering fra en kollega utstasjonert i Vimpelcom i 2011.

Baksaas ville også ha vurdert om Telenors finansdirektør og juridisk direktør burde informert om korrupsjonsvarsler tidligere.

Svaret fra advokatene var at hverken lover eller retningslinjer var brutt, men de kom likevel frem til at de to konserndirektørene med fordel kunne delt mer informasjon:

Smekk

Advokatene Baksaas engasjerte for å vurdere informasjonshåndteringen, påpekte at det ville vært "passende og i tråd med Telenors etiske regelverk ("code of conduct")" å informere Baksaas om varslingen og dennes bekymringer etter at TeliaSonera-saken smalt i 2012.

Uppdrag Gransking, som er Sveriges svar på Brennpunkt, avslørte i høsten 2012 at TeliaSonera hadde inngått avtaler med Takilant, som var nært knyttet til Usbekistans presidentdatter Gulnara Karimova. (Saken fortsetter under).

DN kunne samme høst fortelle at Vimpelcom hadde inngått avtaler med samme selskap, som garanterte Takilant en gevinst på 200 millioner kroner.

Deloittes rapport konstaterer at hverken Baksaas eller Telenor-styret denne høsten fikk vite om at en Telenor-ansatt gjentatte ganger hadde advart om korrupsjon i Vimpelcom knyttet til Usbekistan.

Finansdirektør Richard Olav Aa har uttalt til granskerne at han hadde minnet kollega og juridisk direktør Pål Wien Espen om varslingene da TeliaSonera-saken sprakk, etter at DN refererte saken. Espen avviser at han fikk en slik påminnelse.

Les mer: Telenor-direktører i full strid dnPlus

Bonuskutt

Jon Fredrik Baksaas, som var konsernsjef frem til august ifjor, fikk ikke selv vite om bekymringene før i mars 2014, fremkommer det av Deloitte-undersøkelsene.

Baksaas ble informert av Pål Wien Espen i forbindelse med vitneavhør hos Økokrim, får DN opplyst.

Ifølge Deloittes rapport var Espen og Baksaas uenige om hvem som faktisktisk informerte Telenor-sjefen. Det stemmer ikke. DN har nå fått bekreftet at de to er enige om at det var Espen og ikke de etterforskende myndighetene som først informerte Baksaas.

(Saken fortsetter under)

DN har tidligere omtalt at Baksaas og de to konserndirektørene fikk barbert bonus for 2014 på grunn av håndteringen av korrupsjonsmistankene i Vimpelcom.

Bakgrunn: Bonuskutt for Telenor-topper dnPlus

Styret tvang, etter det DN forstår, gjennom bonuskuttet for å gi et tydelig signal om at kommunikasjonen ikke hadde vært god nok. Det skal også ha vært konklusjonen fra en ekstern juridisk vurdering bestilt av styret og lagt frem på et styremøte i desember 2014.

DN er kjent med at Jon Fredrik Baksaas fikk redusert sin personlige årsbonus for 2014 med 500.000 kroner på grunn av Vimpelcom-saken. Baksaas’ totale lønnspakke i 2014 var på snaut 12 millioner kroner, der årsbonusen utgjorde 1,7 millioner kroner.

Baksaas, Aa og Espen sier de først vil kommentere innholdet i Deloitte-rapporten når den blir offentliggjort av Telenor.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Mistanke om ytterligere ulovligheter i Telenor

  - Ingen Telenor-ansatte har vært delaktig i korrupsjon

Halverte marginer for Røkkes oljeselskap

Se DNtv:

Årets mest eksklusive cabriolet
I Mercedes-AMG S 63 cabriolet får du en voldsom motor med voldsom lyd til en voldsom pris.
02:04
Publisert:

Slik blir den nye terminalen på Gardermoen
Om et år kan du ankomme nye terminal nord på Gardermoen. Bygget preges av moderne arkitektur og nye tanker for hvordan samme terminalbygg kan brukes for både innenlands- og utenlandspassasjerer.
01:51
Publisert:

Fått med deg denne?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.