Finanstilsynet ser seg nødt til å minne bankene om at det ikke er lov å koble boliglån med bruk av bankens eiendomsmeglingsvirksomhet.

– Det er veldig mange henvendelser fra bransjen selv på at det foregår denne type kobling. De er bakgrunnen for at vi nå går ut med et rundskriv, sier seksjonssjef Anne-Kari Tuv i Finanstilsynet.

«Forbrukere som søker banker om lån eller refinansiering i forbindelse med kjøp og salg av bolig, vil lett kunne oppleve bankens anbefaling av megler som et vilkår for lånet eller banktjenesten» heter det i rundskrivet som ble sendt ut mandag.

Hvis banken anbefaler sitt eget eiendomsmeglingsforetak, vil Finanstilsynet at kunden skal opplyses om at det ikke er en forutsetning for å få lån. «Dette må kunne dokumenteres», heter det i rundskrivet.

– Bankene skal kunne vise skriftlig at de har opplyst til kunden om at det ikke er noe plikt til å velge bankens megler når de anbefaler sitt eget meglerhus, sier Tuv.

Finanstilsynet er heller ikke begeistert for insentivordninger som er betinget av at bankkunden inngår eiendomsmeglingsoppdrag, og mener det gir «en uakseptabel høy risiko for at kundebehandlingen skjer i strid med god forretningsskikk.»

«Fantastisk»

Kryssalg av boliglån og meglertjenester mellom bankene og deres meglerforetak har lenge vært en torn i øyet på de mindre, uavhengige meglerforetakene.

– Dette er jo helt fantastisk, sier Rita Berg Hansen om rundskrivet.

Hun leder den lille, uavhengige eiendomsmeglerkjeden Home med ni kontorer.

Ifølge Hansen har hennes meglere flere ganger opplevd å tape i konkurranse med bankenes meglerhus fordi kunden angivelig har følt seg forpliktet til å bruke bankenes eiendomsmeglere når de har fått boliglån.

– De forteller det til oss, men når vi spør dem om å stå frem, så vil de ikke. Boliglånet er en stor del av økonomien til folk og de vil ikke sette den i fare. Vi ser gang på gang at kundene er redde for kundeforholdet sitt, sier Hansen.

Hun mener DNB er en versting når det gjelder kobling av sine tjenester.

– I USA har ikke bankene lov til å drive med eiendomsmegling, jeg mener vi må vi dit, sier Hansen.

Også Krogsveen-sjef Leif J. Laugen er svært glad for Finanstilsynets presiseringer.

Krogsveen-sjef Leif J. Laugen.
Krogsveen-sjef Leif J. Laugen. (Foto: Thomas Haugersveen)

– 70 prosent av de som kjøper bolig, kjøper før de selger og da blir de et lett bytte for en bankrådgiver som tenker konsern og forretning, mener Laugen.

Han mener insentivordninger som går på tvers av bankens utlånsvirksomhet og meglervirksomhet hemmer konkurransen.

– Det er et incentiv begge veier, det blir en systemfeil som sementerer både meglermarkedet og konkurransen i boliglånsmarkedet, mener Laugen.

 

Bankene vurderer praksis

Ifølge informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB stiller ikke banken noen vilkår knyttet til valg av megler når en kunde låner penger av DNB, men har hatt en tipsordning der alle ansatte har blitt oppmuntret til å tipse DNB Eiendom om kunder eller bekjente som skal selge bolig, slik at en av bankens meglere kan ta kontakt med kunden og tilby gratis verdivurdering.

– Dersom tipset har resultert i et oppdrag, har den ansatte mottatt et honorar på 1000 kroner fra DNB Eiendom. Basert på rundskrivet fra Finanstilsynet, kommer vi naturligvis til å endre denne ordningen, slik at den er i tråd med regelverket, sier Westerveld som tror kundene opplever det som god kundeservice å bli tilbudt en verdivurdering.

– Samtidig er vi helt enige med tilsynet i at det ikke skal være tvil om kundenes frihet til å velge megler selv, sier Westerveld.

Ifølge SpareBank 1 SMN, som er en av de andre bankene som beskyldes av konkurrentene for å drive utstrakt kryssalg av tjenester, har ikke banken noen insentivordninger knyttet til anbefaling av megler.

– For øvrig vil vi nå sette oss godt inn i hva som står i rundskrivet og hvilke praktiske konsekvenser det eventuelt medfører, sier kommunikasjonsdirektør Hans Tronstad i en kommentar.

 

Les også:

Eiendom favoritt for hvitvasking

Provisjoner under press dnPlus  

Mener boligselgerne bør betale mer dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.