Onsdag åpnet fiskeriminister Per Sandberg (Frp) DNs Sjømatkonferanse i Oslo. Sandberg har vært statsråd for næringen i snart et halvår, og skrøt av en kreativ bransje, som nå jobber for å løse en lang rekke miljøproblemer: Oppdrettsnæringen sliter med en lang rekke problemer: Rømming, lakselus og høy medikamentbruk.

- Å bekjempe lakselus er punkt nummer én for dem som vil vokse, sa ministeren.

Regjeringen har innført et trafikklyssystem og vil gjøre det økonomisk lønnsomt for oppdretterne å angripe miljøproblemene. Et av virkemidlene er tildeling av såkalte utviklingskonsesjoner. Sandberg tror det kan være mye å tjene for oppdretterne.

Oppdrettsfengsel

Mer enn 20 søknader har kommet inn på utviklingskonsesjoner så langt, opplyste Sandberg. Oppdretterne har lansert en lang rekke nye oppdrettskonsepter for å løse problemene - og vokse.

Sandberg trakk særlig frem "Aquatraz", anlegget som tar mål av seg til å bli like rømningssikkert som Alcatraz, det kjente fengselet på en øy i San Francisco-bukten.

- Den er sikkert minst like rømningssikker, sa fiskeriminsteren til stor latter fra salen.

- Så vidt meg bekjent bare én som rømte fra Alcatraz, sa Sandberg.

Det er selskapet Midt-Norsk Havbruk i Nord-Trøndelag, som står bak oppdrettsfengselet. Daglig leder der Tore Holand sa til nettstedet Intrafish i mars at det har søkt om åtte utviklingskonsesjoner for sine laksemerder.

- Vi ønsker ikke å si noe konkret om prosjekltet nå, da det gjenstår å søke om det ene patentet som skal benyttes. Men vi kan si at det er et veldig fremtidsrettet konsept som vil styrke Norges konkurransefortrinn, sa han til Intrafish.

Egg og smultring

Sandberg viste også frem det kjente "Egget", oppdrettskonseptet utviklet av Hauge Aqua, havgående merder og den såkalte "Smultringen".

Egget er et helt lukket anlegg.

- Det vil kunne løse utfordringen med lus og ikke minst rømning, sa Sandberg.

- Det her er fremtiden. Det er her kvantesprangene kommer. Ingen har større ambisjoner eller større interesse av å løse disse utfordringene enn sjømatnæringen selv, understreket Sandberg.

Marine Harvest-sjef Alf-Helge Aarskog fortalte selv på Sjømatkonferansen at selskapet har to-tre andre alternative for utviklingskonsesjoner i ermet. De har allerede tre konsepter: "Beck cage", smultringen og Egget.

Les også:

Har gigantplaner for laksen dnPlus

Har tjent 100 mill. på oppdrettsaksjer dnPlus  

Se havørnen ruge i HD (fra nettportalen som nekter å dø)

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet
Tormod Granheim har snart besteget alle Alpe-fjell over 2000 meter. Grunnlaget for god høyfjellsform kan legges i nærmeste oppoverbakke.
02:14
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.