Så sent som i 2014 hadde hotellene i Stavanger og omegn en losjiinntekt per tilgjengelige rom, såkalt revpar, på over 740 kroner og var med det landets mest lukrative by å drive hotell i.

Nå viser tallene fra Benchmarking Alliance at inntekten så langt i år er mer enn halvert til kun 368 kroner – langt bak Oslo som nå topper listen med revpar på 606 kroner.

Petter A. Stordalens hotellkjede Nordic Choice har satset tungt i Stavanger-regionen og har blant annet åpnet tre nye hoteller siden oljeprisfallet startet. Det siste, Quality Pond, åpnet med 184 rom på Forus i april.

«Biter oss fast i tapetet»

Tallene fra Benchmarking Alliance viser en nedgang i revpar på nær 30 prosent så langt i år i Stavanger.

– Jeg tror vi har sett det verste, sier konsernsjef Torgeir Silseth i Nordic Choice.

– Det er tegn til at det stabiliserer seg nå. Vi er forberedt på å operere på dette nivået frem til det snur. Jeg tror ikke vi får noen ny boom og får tilbake til de gode gamle tidene de neste 12 til 24 månedene, men vi tror bunnen er nådd. Det er jo ikke bærekraftig med så lav revpar. Men så gleder vi oss over at vi er et stort system med hoteller i mange byer som har vekst. Dermed kan vi ta og tåle den julingen vi får i Stavanger nå, sier han og legger til:

– Så du kan si vi biter oss fast i tapetet.

– Er det mulig for noen å tjene penger i Stavanger nå?

– De kan kanskje være noen som sitter med gamle og gunstige leiekontrakter, men basert på gjennomsnittet av de kontraktene som er inngått de siste seks-syv årene, vil jeg si at det ikke er noen som tjener penger der nå, sier Silseth.

Også resten av Vestlandet sliter mens hotellene både Østlandet og Nord-Norge gjør det bra. At Lillehammer har sterkest vekst henger sammen med arrangementet Ungdoms-OL i vinter.

Rammet av streiken

– I det store bildet er det slående hvor ulik utvikling vestlandsbyene hittil i år har hatt i forhold til de andre byene. Samtlige byer som inngår i oljebeltet har negativ utvikling, sier Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Hotel Consulting som har analysert tallene fra Benchmarking Alliance.

DN har fått Peter Wiederstrøm til å regne på endringen fra samme periode ifjor i antall solgte rom de fire ukene mange hoteller ble rammet av streik fra slutten av april.

Tallene viser en nedgang i antall solgte rom på 18 prosent i Trondheim, 17 prosent i Stavanger, 14 prosent i Oslo og 11 prosent i Bergen.

– Nedgangen var betydelig. Det er ikke mulig å få frem hele lønnsomhetsbildet all den tid vi mangler alle andre inntekter og ikke vet hvor mye hotellene klarte å parere på kostnadssiden som følge av redusert drift. Men reduksjonen i antall solgte rom gir en god indikasjon, mener Wiederstrøm.

 

LES OGSÅ OM:

Ekstrabetingelsene under press: Kjemper mot godene i Nordsjøen dnPlus

Ut mot Statoils press: – Mer et troll enn et lokomotiv dnPlus

Kjøp og salg til trosfeller: Millionkupp for Smiths Venner-topper dnPlus

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.