- Jeg var nylig i møte med arbeidsgiverne, og alle er fryktelig bekymret for kompetansetapet. Men de kan takke seg selv, sier Leif Sande i industriarbeiderforbundet Industri Energi.

Mer enn 36.000 oljejobber er varslet kuttet. Flere selskaper i olje-, gass- og leverandørindustrien har gjennomført to og tre nedbemanningsrunder. Bare i Statoil vil opp mot 20 prosent av den totale bemanningen være ute av selskapet ved utgangen av 2016.

Tall fra SSB viser at bare åtte prosent av dem som slutter i oljenæringen går videre til nye oljejobber. Når de tidligere oljeansatte får seg jobb, går de til andre næringer, som industri, konsulentvirksomhet og bygg og anlegg.

Nå er mange bekymret for at nøkkelkompetanse kan forsvinne fra norsk sokkel.

- Fortjener en fot bak

- De burde ha tenkt seg om før de lot panikken ta seg og heller holdt på kompetansen. De fortjener en fot bak, sier Leif Sande.

Leif Sande, forbundsleder i Industri Energi. Foto: Ida von Hanno Bast
Leif Sande, forbundsleder i Industri Energi. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)

Forbundslederen mener bransjen ikke klarer å gi ansatte forutsigbarhet og at har lært av tidligere nedgangstider og kuttrunder.

- Forrige gang jobbet vi samlet for å bedre bransjens omdømme og få unge til å velge oljefag, men denne gangen gidder jeg ikke å engasjere meg i noen ny kampanje, sier Sande.

- Kompetanse må veie tyngre

- Når selskapene går i gang med en tredje nedbemanningsrunde, begynner de for alvor å ta av kjernekompetansen, sier Lise Lyngsnes Randeberg i Tekna.

- Vi ser at bedrifter går på smeller, fordi tapt kompetanse svekker konkurransedyktigheten. Og det taper de kontrakter på, sier Tekna-presidenten.

Tekna skiller seg fra andre fagforeninger ved å kreve at kompetanse, ikke ansiennitet, skal være veie tyngst i utvelgelsen ved nedbemanning.

- Statoil håndterer kompetansetap

Andreas Holst, ansvarlig for rekruttering og fremtidig kompetansebehov i Statoil, ser at nedbemanningene medbringer risiko for å miste ansatte med solid kompetanse og som selskapet gjerne skulle hatt med videre.

- Vi har god oversikt over hvilken kompetanse vi har behov for på kort og lang sikt. Vår omstilling har skjedd ved hjelp av frivillige virkemidler. Dette gir en mulighet til å påvirke hvem som forlater selskapet, sier Andreas Holst.

Han legger til at Statoil håndterer kompetansetapet ved hjelp av et åpent internt stillingsmarked, og at mange ansatte har fått nye oppgaver.

Les mer på DN.no:

Billigste pund på et år

Super-pt Frank-Idar tjener over en million i året  

Arbeidsgivere legger større vekt på karakterer enn tidligere  

Brexit kommer til å koste Europa dyrt. Norge slipper ikke unna: Storbank varsler kraftig nedtur dnPlus (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.