Tre forskere har sett på sammenhengen mellom aktiviteten i eksportindustrien og fysiske og psykiske helseplager hos de ansatte, skriver Politiken.

De fant at når en bedrift øker eksporten med 10 prosent, jobber de ansatte flere timer, noe som fører til 14 prosents økning i sykefraværet for menn og 24 prosents økning for kvinner.

– Resultatene viser at det er reelle konsekvenser når man gir folk for mye å gjøre, sier økonomiprofessor Jakob Roland Munch ved Københavns Universitet.

Arbeidsgiver må ta stilling

Sammen med to amerikanske forskere har han undersøkt rundt 150.000 danske ansatte i året i 12 år.

– Hvis en bedrift plutselig har en full ordrebok og skal produsere mer, må arbeidsgiveren spørre seg om man skal få de ansatte til å jobbe mer eller ansatte flere personer, sier Munch.

Arbeidslivsforsker Hans Jørgen Limborg sier at økt produksjon i dag først og fremst oppnås ved at de ansatte jobber lenger og hardere.

Les også: Betaler 400.000 kroner for sommerskole - av egen lomme

Hold deg oppdatert på DN Investor(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.