– Uten at de får en god avtale med Norge, får de ikke fyrt opp huset sitt og spist fish and chips, sier daglig leder Sverre Tyrhaug i advokatfirmaet Thommessen.

Bak det litt fleipete utsagnet ligger det et helt alvorlig resonnement: Norske myndigheter må benytte seg av at forbindelsene på områdene energi og fisk er svært gode mellom de to landene.

– Olje, gass og fisk blir viktig som en motivator for at Norge skal få på plass avtaler. Der er det et veldig sterkt avhengighetsforhold som gjør at Storbritannia vil se at de må sette i gang en prosess med Norge parallelt med prosessen med EU, sier Tyrhaug til NTB.

Han deltok onsdag på et møte om Norges tilnærming til brexit. Næringsminister Monica Mæland (H), europaminister Elisabeth Vik Aspaker (H) og fiskeriminister Per Sandberg (Frp) møtte et stort antall norske næringslivsaktører.

Dårlig tid

Hvis britene ønsker en frihandelsavtale som erstatning for EU-medlemskapet, kan det bli en langdryg prosess som også fører til at det drøyer med å få på plass avtaler mellom Norge og Storbritannia, frykter Tyrhaug.

Han peker på at to år, som er tidsrommet britene har til å forhandle fram en avtale etter at de har trykket på «ut-knappen», er veldig kort tid. Derfor kan det bli behov for overgangsordninger, både for EU og Norge.

Tyrhaug får støtte fra rådgiver Ingrid Kylstad i Norges Rederiforbund.

– Det er en bekymring for at EU og Storbritannia bruker alle ressursene sine på å snakke sammen, og at Norge må jobbe ekstra hardt for å få oppmerksomhet i denne prosessen, sier hun til NTB.

– Hvis man ikke får på plass de overgangsordningene som ministrene snakker om, kan det få veldig store praktiske konsekvenser over natten for markedsadgang, standarder og kompetansekrav.

Viktig partner

Norge og Storbritannia handler med hverandre for rundt 300 milliarder kroner årlig. Over 200 norske bedrifter er etablert i landet, som er den største importøren av norsk olje og gass og det tredje største markedet for sjømat.

Overordnet frykter Norge at samkvemmet skal bli redusert som følge av brexit.

Mæland peker på at hvilke langsiktige konsekvenser brexit vil få for Norge, avhenger av hvilke overgangsordninger EU og Storbritannia blir enige om. Også Norges fremtidige tilknytning til Storbritannia og EU og Europas utvikling uten britene blir viktig.

På fiskeri- og havbruksområdet understreket Sandberg at det blir behov for å avklare samarbeidet om ressursforvaltningen. Et annet sentralt punkt er å trygge adgangen til det britiske markedet for norsk sjømat.

Hektisk møtehøst

Regjeringen har etablert en arbeidsgruppe som skal koordinere brexit-arbeidet, og hvor alle departementer er representert. Den ledes av Vik Aspaker og skal møtes neste uke.

Mæland treffer om knappe to uker sin britiske kollega Liam Fox, mens Vik Aspaker etter planen skal møte brexit-minister David Davis i London i slutten av oktober.

Det jobbes også med å få til et møte mellom utenriksminister Børge Brende (H) og hans britiske kollega Boris Johnson.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

 

Anbefalt av DNtv:

I Norge har han et enormt skattekrav mot seg. I USA er han i full sving med et nytt milliardprosjekt.
Dette er historien om seriemilliardær og grunder Jostein Eikeland.
01:60
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.