Finanstilsynet gjennomførte høsten 2015 et tematilsyn om bruk av stresstesting på likviditets- og risikoområdet i fem større banker, og et av hovedpunktene i tilbakemeldingen til bankene er at stresstestene fremstår som milde.

Det opplyser tilsynet fredag.

«Stresstestene fremstår som milde ved at avkortningssatsene som benyttes er for milde eller ved at stressperioden er for kort, eller begge deler. På denne måten kan bankenes overlevelsesevne bli overvurdert», heter det fra Finanstilsynet.

Bankenes stresstester viser at det særlig er innskuddsbortfall, markedssvikt og boligprisfall som vil kunne skape utfordringer for bankens overlevelsesevne dersom banken kommer under likviditets- og finansieringsmessig stress.

Videre mener tilsynet at stresstestene omfatter for få variabler og ikke dekker alle poster i eller utenom balansen som kan ha en vesentlig effekt på foretakenes likviditetssituasjon. Flere relevante og vesentlige variabler bør derfor vurderes inkludert i stresstesten.

Finanstilsynet foreslår å innføre et minstekrav til likviditetsreserve (LCR) i norske kroner på 50 prosent for de foretakene som har euro og/eller dollar som signifikant valuta.

Det fremgår av tilsynets høringsnotat som er oversendt som svar på Finansdepartementets oppdrag om å vurdere om det skal stilles et krav til LCR i signifikante valutaer, herunder norske kroner.

Les også: Nav: Ledigheten falt i august

- Det er hugget i stein at det ikke blir noe rentekutt

Gjør om på konsernledelsen

Følg markedet på DNInvestor

- Anbefalt fra DNtv:

Her er den nye ankomsthallen på Gardermoen
01:36
Publisert:

Blomster-Finn om hvordan du får en flott hage til sommeren: - Start nå!
Det er ikke så komplisert, i følge blomsterelskeren. Tar man en skikkelig høstånd er mye gjort.
03:51
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.