Torsdag legger SAS frem resultatene for sitt regnskapsmessige tredje kvartal 2015/16.

Sterke tall, tror analytikerne.

Flere av SAS' konkurrenter er blitt rammet av terrorfrykt og økonomisk usikkerhet den siste tiden - og det vil øke prispresset i markedet, understreker aksjeanalysesjef Jacob Pedersen i danske Sydbank.

- Vi tror ikke SAS blir så hardt rammet av terrorfrykten. Men utfordringene fra billettprispresset i resten av Europa og på oversjøiske ruter kan ikke SAS unngå å merke, skriver Jacob Pedersen.

Lufthansa-sjef Carsten Spohr sa i forrige uke at han «aldri har sett noe lignende i hele sin karriere», ifølge Bloomberg.

Utfordringen for flyindustrien er store svingninger i etterspørselen, som følge av terrorangrep på noen av Europas mest populære turistdestinasjoner og konsekvensene av brexit, sa han.

- Volatiliteten i markedet har blitt enorm, la han til.

Lufthansa er blant selskapene som har redusert antallet flyvninger og forventninger om fortjeneste som følge av terrorangrepene mot Paris, Brussel og Istanbul siste halvannet år, skrev Bloomberg.

Venter milliardoverskudd

SAS-gruppen ventes å få et driftsresultat på 1.169 millioner svenske kroner av en omsetning på 11.000 millioner svenske kroner.

Det viser snittet av estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans blant seks meglerhus.

Resultat før skatt i kvartalet ventes til 1.051 millioner svenske kroner.

Også i fjorårsperioden klarte SAS å få et resultat før skatt som havnet over milliarden. Dette kvartalet omfatter månedene mai, juni og juli, som tradisjonelt sett er de sterkeste hos flyselskapet som følge av stor sommertrafikk.

For helåret 2015/2016 venter analytikerne et driftsresultat på 2.418 millioner svenske kroner, av en omsetning på 39.069 millioner.

Analytikerne har i snitt et kursmål på 15,4 svenske kroner, varierende fra 10 til 20 kroner. Før andre kvartal hadde analytikerne et kursmål på 22,4 kroner.

Av fem analytikere som oppgir anbefaling har ingen kjøp på SAS-aksjen, tre har hold, mens to anbefaler salg av aksjen, melder TDN Finans.

Terrorfrykt og økonomisk usikkerhet

Aksjeanalysesjef Jacob Pedersen fra danske Sydbank tror imidlertid SAS-tallene for Q3 vil bli litt svakere i år enn ifjor.

Sydbank peker i sine estimater på at SAS hadde en trafikkvekst på rundt 9,8 prosent i tredje kvartal, samt en økning i belegget på cirka 1,3 prosentpoeng. Samtidig har den rapporterte yielden - inntekt per fløyet passasjerkilometer - falt med rundt 7,4 prosent, noe som blant annet skyldes at den gjennomsnittlige lengden på SAS-flyvningene har økt som følge av massiv kapasitetsutvidelse på langdistanserutene.

Til tross for et utfordrende marked tror Pedersen at SAS likevel vil få et positivt resultat for hele regnskapsåret 2015/16.

- SAS hadde etter et sesongmessig svakt første halvår tapt cirka en milliard svenske kroner før skatt og engangsposter, og det er sannsynlig at selskapet i det tradisjonelt trafikktunge andre halvår kan hente inn dette, påpeker aksjeanalysesjefen.

Følg markedene med DN Investor

Hør Finansredaksjonen denne uken: Delingsøkonomi er mer enn sosial dumping. Og derfor strider drosjemarkedet mot alt vi har lært på skolen.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

- Anbefalt fra DNtv:

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:
 

Bruker tacos mot Trump
Da en Trump-støttespiller advarte mot meksikanske taco-boder på hvert gatehjørne, ble det fart i presidentkandidat Gary Johnsons tilhengere.
01:38
Publisert:

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.