Saken gjaldt fire tiltaltes krav på erstatning for utgifter til forsvar etter frifinnende dom i den såkalte Transocean-saken.

Borgarting lagmannsrett kom til at betaling til forsvarene ikke kunne erstattes med et høyere beløp enn den offentlige salærsatsen – 995 kroner per time pluss merverdiavgift.

De fire frikjente, tidligere tiltalte i saken får altså en samlet erstatning for utgifter til forsvar på over 42 millioner kroner:

  • Klaus Klausen får en erstatning på 3.284.976 kroner
  • Einar Brask får en erstatning på 8.100.765 kroner
  • Transocean Inc. og Transocean Offshore Deepwater Drilling Inc. får en erstatning på 30.922.603 kroner

Retten omtaler saken som omfattende og komplisert, både rettslig og faktisk, men mener lovteksten om en rettferdig rettergang og likebehandlingsprinsippet er klar.

– Det må derfor være en lovgiveroppgave eventuelt å åpne for at det i spesielt omfattende og kompliserte saker kan være grunnlag for å erstatte faktiske utgifter til forsvarere. Det ble gitt erstatning til skatteadvokater som inngikk i forsvarerteamet, selv om disse også hadde vært prosessfullmektig og bistått Transocean-selskapene i de sivile skattesakene, som delvis hadde gått parallelt, heter det i dommen.

Økokrim innledet i 2005 etterforskning etter internsalg av tolv borerigger fra Transocean ASA til tilknyttede selskaper registrert på Cayman Islands. Tre skatterådgivere og to Transocean-selskaper ble frifunnet i juli 2014.

(©NTB)

Følg markedene med DN Investor

- Anbefalt fra DNtv:

Her er den første iphonen uten plugg
Da Apple viste fram iPhone 7 onsdag kveld, skjedde det som har vært diskutert og fryktet blant enkelte i forkant. Selskapet har nemlig bestemt seg for å fjerne muligheten for å koble til hodetelefoner via minijack på den neste iPhonen.
01:29
Publisert:
 

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:

«Finansredaksjonen» går denne uken i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Det er mulig vi nærmer oss et «Minsky moment» i boligmarkedet, mener DNs Terje Erikstad. Hør hva det vil innebære i ukens podcast, der også DNs journalist Marte Ramuz Eriksen og kommentator Bård Bjerkholt deltar.

Får du ikke opp episoden? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Hva synes du om finansredaksjonen? Gi oss tilbakemelding: mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.