Kort tid etter at hotellkjeden Nordic Choice annonserte avtale med Hav Eiendom om drift av Clarion Bjørvika, et hotell med 253 rom til vel 600 millioner, tar Petter A. Stordalen et nytt trofé nær Oslo S.

I konkurranse med både norske og utenlandske hotelloperatører, skal Stordalens kjede utvikle og drive et nytt luksushotell i bygget som i sin tid huset hovedkontoret til Den norske amerikalinjen (NAL).

Frittstående luksus

Mens de fleste av Stordalens hoteller har merkenavn som Clarion, Quality eller Comfort, blir det nye hotellet frittstående på linje med The Thief på Tjuvholmen og Farris Bad i Larvik.

Hotellet vil rette seg mot kvalitetsbevisste - og godt betalende - forretningsfolk og turister med dypere lommer enn folk flest. Således går dette hotellet inn i konkurransen med hoteller som Olav Thons Rosenkrantz og Bristol, Christian Ringnes-kontrollerte Grand Hotel, Elisabeth Brochmanns Continental og Stordalens eget The Thief.

I en pressemelding sier Stordalen at det seks etasjer høye NAL-bygget, med adresse Jernbanetorget 2, står som en bauta for Oslos byhistorie.

– Amerikalinjen brakte nordmenn til New York, og nå vil vi bringe New York til Oslo. Enhver som har satt sine ben på Manhattan har kjent på energien og mangfoldet som gjør byen så spesiell; maten, kunsten, musikken, opplevelsene. Vår ambisjon er å gjenskape den følelsen her i Oslo sentrum, skriver Stordalen.

Les også: - Den kontrakten det har vært størst kamp om i det norske hotellmarkedet noensinne

Oslo S for Stordalen

Med det nye boutique-hotellet i NAL-bygget, vil Stordalens hotellkjede om tre år skilte med drift av hele åtte hoteller rundt Oslo S med tilsammen 2068 rom.

Da er utvidelsen av Royal Christiania og åpningen av Clarion Bjørvika inkludert. Ingen av de andre hotellkjedene kan skilte med like mange rom rundt Jernbanetorget.

Nordic Choice driver også Clarion Folketeateret (160 rom) og Comfort Xpress Youngstorget (172 rom) få minutters gange unna Jernbanetorget.

Om Christiania Teater i Stortingsgaten (102 rom), Hotel Savoy i Universitetsgata (93 rom), The Thief på Tjuvholmen (118rom) og Gabelshus i Gabels gate (114 rom) legges til, har Nordic Choice tett på 3000 hotellrom i sentrum av hovedstaden.

– I mine øyne er byutviklingen i området rundt Oslos «Grand Central» det desidert mest spennende som skjer i hovedstaden om dagen, sier Stordalen i pressemeldingen.

NAL-bygget, som står på byantikvarens gule liste, eies av Sparebank 1 Skadeforsikring.

– Vi ser frem til å samarbeide om dette spennende utviklingsprosjektet, sier administrerende direktør for SpareBank 1 Gruppen, Turid Grotmoll, i en pressemelding.

Skipsfartshistorie

Bygget ble oppført i 1916–19 som hovedkontor for «Amerikalinjen». Det er tegnet av arkitektene Andreas Bjercke og Georg Eliassen i nybarokk stil.

Det var med støtte fra både norskamerikanere og ikke minst norske myndigheter i kjølvannet av unionsoppløsningen at Den Norske Amerikalinje (NAL) ble grunnlagt 1910.

Tre år senere foretok 502 fot lange Kristianiafjord, med en kapasitet på 1800 passasjerer, jomfruturen fra hovedstaden via Kristiansand og Stavanger til New York.

Utover på 1950-tallet overtok flyene stadig mer av markedet. og NAL satset fra midt på 1960-tallet stadig mer på cruise, men mot slutten av 1970-tallet gikk virksomheten med tap. De siste to cruiseskipene, Sagafjord og Vistafjord, ble solgt til Norwegian American Cruises og ble senere en del av Cunard Line.

I 1986 gikk selskapet inn i biltransport og kjøpte nye skip. NAL ble kjøpt opp av Wilh. Wilhelmsen (senere Walenius Wilhelmsen Lines) i 1995.

 

Les også:
  Dagligvaretopp trekker seg umiddelbart

Norske rigger må bygges om dnPlus  

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.