En feltstudie som sammenligner lusetall, dødelighet og vekst for laks i lukkede og åpne merder, gjennomført av forskere ved Veterinærinstituttet, viser positive resultater for havbruksnæringen.

- Normalt sett drives fiskeoppdrett i åpne notposer som flyter i sjøen. Der er det fri flyt av vann, inn og ut av systemet. Lakselusen befinner seg stort sett i de øverste meterne i vannsøylen, så derfor har vi sett på hva som skjer når man lukker notposen, sier Eirik Biering, leder ved Veterinærinstituttets seksjon for miljø og smittetiltak i Trondheim, til NRK.

I studien brukte de en metode som tok vannet inn fra 25 meters dyp, for å unngå lakselusen. Det førte til at lusa ble borte.

Det er likevel fortsatt en lang vei å gå før teknologiløsningen kommer på markedet.

- Det er jo noen utfordringer med dette systemet også. Vi må få til en god vannutskiftning, slik at fisken trives, sier Biering.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:

DNB-sjefens spesielle hobby
- Det er noe mer enn å skyte på en pappskive som står stille, sier Geir Herdal, fagansvarlig for Instore og merkevare i DNB.
02:12
Publisert: