Økningen kommer fram i arbeidskraftundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå, som viser at det var 232.000 midlertidig ansatte, skriver Dagsavisen. Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor er ikke overrasket at varehandelen, hvor mange av hennes medlemmer jobber, er en av bransjene der midlertidige ansettelser øker mest.

Også helse- og sosialsektoren, offentlig administrasjon og undervisning er felter med høy vekst.

– Dette er det våre folk melder tilbake om. Nå blir de faste jobbene erstattet med midlertidige jobber, forteller hun. Sundenes mener den viktigste årsaken er den nye arbeidsmiljøloven som trådte i kraft i fjor sommer. Den åpnet blant annet for midlertidige ansettelser uten begrunnelse i inntil et år.

- Skal være hovedregelen

– Før kunne våre tillitsvalgte med loven i hånd si fra når arbeidsgiver tok seg litt for mye til rett og påpeke at noen hadde krav på fast ansettelse. Det verktøyet har vi ikke lenger.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) sier både oppmykningen av lovverket og konjunkturene kan ha en betydning. Hun peker på at den samme undersøkelsen viser en økning i sysselsettingen.

– Målet med et mer fleksibelt regelverk er at flere skal komme seg i jobb, men faste ansettelser skal fortsatt være hovedregelen, sier Hauglie. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Endringstakten er så rask at det blir vanskeligere og vanskeligere å ansette en person i en fast rolle


Telenor kutter 180 stillinger

177 må gå i TV 2  

Aker Solutions permitterer 100 ansatte