Sjefstrateg Tom Kavli i SEB Enskilda tror Oslo Børs vil stige ytterligere 15 prosent i år, men advarer samtidig mot økende fare for større korreksjoner.

- Finansmarkedene har stort sett utviklet seg flatt hittil i år, med usedvanlig lav volatilitet. Stemningen blant investorene er avventende, etter en solid oppgang i aksjemarkedene i fjor, men vi har sett tendenser til at fjorårets tapere har startet året ganske bra (olje, råvarer), mens vi har sett gevinstsikring i flere sektorer som gjorde det bra i fjor (f.eks. media, teknologi og sjømat).

- Vi forventer et relativt flatt marked det neste kvartalet, med en økende fare for større korreksjoner enn de begrensede tilbakeslagene på 5-10 prosent vi har opplevd siste par år. Signaler fra den forestående rapporteringssesongen for første kvartal vil være viktig for den kortsiktige utviklingen.

- Hvilke sektorer vil gå bra i vår/sommer?

- Vi tror industri-shipping vil utvikle seg bra (LPG, kjemikalie, bil), likeledes sjømat-sektoren, som har åpnet året ganske svakt.

- Hvilke sektorer vil gå dårlig?

- Deler av oljeservice tror vi fortsatt vil slite, og da spesielt rigg-selskapene. I tillegg er vi negative til tank- og tørrlast segmentene innen shipping.

- Hvilke internasjonale forhold blir viktigst for markedet i vår?

- Etter at børsoppgangen hittil er drevet av betydelige pengepolitiske stimulanser og en kraftig multippel-ekspansjon (fallende risikopremie på aksjer, red. anm.), er det tid for at det snart leveres «harde data», sier Kavli.

- De viktigste faktorene fremover er at vi begynner å se klare tegn til at den globale økonomiske veksten tar seg opp, og da spesielt i USA, men at også aktivitetsnivået i Europa bedrer seg, og at veksten i Kina holder seg over syv prosent. I tillegg er det viktig at sentralbankene holder seg i ro det neste året, og at Kina bidrar med tiltak for å stabilisere veksten.

- Selskapenes inntjening må begynne å ta seg opp etter svært begrenset inntjeningsvekst siste par år, og vi må unngå geopolitisk støy som påvirker råvarepriser og tiltroen  til en økonomisk gjeninnhenting globalt, sier strategen.

- Hva står Oslo Børs i ved nyttår?

- Vi ser hovedindeksen på Oslo Børs rundt 630 ved utgangen av året, som er opp i underkant av 15 prosent for året 2014, som for øvrig er det samme kursmålet vi hadde ved starten av inneværende år, sier Kavli.

Han tror bidragsyterne til kursoppgangen frem mot årsskiftet i stor grad vil være å finne innen typisk konjunkturfølsomme bransjer.

- Mer spesifikt ser vi en attraktiv oppside innen LPG/kjemikalie/bil-transport, syklisk konsum, kapitalvarer og sjømat. Selv om bankene har blitt bra repriset siste par år, bør i tillegg norske bankaksjer gjøre det brukbart, etter at rabatten mot nordiske peers har kommet endel ut den senere tid. Råvare-aksjer er en outsider, dersom den globale veksten overrasker på oppsiden, etter flere år med svak kursutvikling, sier(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.