Porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand Asset Management mener aksjemarkedet hittil i år har utviklet seg «som ventet».

- I år er det mer svinginger enn i 2013, men jeg forventer kursoppgang for året samlet, sier porteføljeforvalteren.

Han trekker frem noen trender:

- Vi har det siste året sett lavere samvariasjon mellom selskapene og sektorene. Det er positivt for investorene at det er selskapenes prestasjoner som styrer kursen og ikke en risik-på/av-faktor. I tillegg har det vært en sterk økning i emisjonsaktiviteten, sier porteføljeforvalten, som tror det fremover særlig vil åpne seg muligheter i norske finansaksjer.

Ser muligheter

- En undervekt svenske/overvekt norske bankaksjer bør ha gode odds for positiv avkastning, ettersom de svenske bankene er priset med høyere premie i forhold til de norske enn det som har vært vanlig, sier han.

Porteføljeforvalteren mener investorene samtidig bør være på vakt på spesielt noen områder utover året:

- Mens det fram til 2005 stort sett var en rabatt i prisingen av nye listinger på Oslo Børs, har trenden siden 2005 vært at børsintroduksjoner har gitt svakere avkastning enn børsen generelt. Prisingen har vært på linje med eller høyere enn sammenlignbare selskaper, og inntjeningen har vært langt lavere enn hva tilretteleggerne forventet i sine analyser etter børsintroduksjonen. Dersom prisingen av nyemisjonene som tilbys norske investorer fortsetter å være såpass høy som den har vært så langt i år, bør investorene være på vakt utover året, mener han.

Thrane Nielsen trekker også frem det han beskriver som en «voldsom» interesse for å hente penger til nye rederier i råvarebasert shipping.

- Ordreboken bør ikke stige mye mer før den tar livet av oppgangskonjunkturen mange forventer skal komme, mener han.

Tre internasjonale forhold

Videre peker han på tre internasjonale forhold som blir avgjørende for markedet fremover:

  • Kinas gjeldsvekst

  • Oljeprisutviklingen

  • Den økonomiske veksten i Europa

- USA og Kina har i første kvartal sannsynligvis konsumert mindre olje enn i samme periode ifjor. Konsumfallet på årsbasis må ikke bli for stort, for da faller oljeprisen, sier han.

- Utover det må Kinas få kontroll på gjeldsveksten sin og den europeiske konjunkturoppgangen må vedvare.

- Hva står Oslo Børs i ved nyttår?

- Basert på norske selskapers inntjening i 2013 og en normal nedjustering av inntjeningsforventningene gjennom året, vil hovedindeksen på Oslo Børs vil være innom 600 poeng i løpet av året, svarer Thrane Nielsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.