Handelsbanken venter oppsving i boligprisene, til tross for laber vekst i norsk økonomi.

– Over sommeren venter vi en vedvarende oppgang i boligprisene, sier seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

Tilbud og etterspørsel

Fredag publiserer hun og kollegene sin konjunkturrapport for Norge, der de spår en svært moderat utvikling i norsk økonomi med en årlig vekst i fastlandsøkonomien på under to prosent, dempet lønnsvekst og økende arbeidsledighet.

Når Handelsbanken likevel ser for seg at boligprisene vil krype videre oppover, skyldes det ifølge Due-Andresen, at befolkningsveksten er høy samtidig som boligbyggingen er lav.

– Den markedsbalansen er såpass anstrengt at det vil gjøre at prisene etter hvert vil stige, når det blir klart for folk at bunnen ikke har falt ut av boligmarkedet likevel, sier hun.

Forsiktig utvikling

Handelsbanken lager ikke tallanslag for boligprisutviklingen, men Due-Andresen tror Norges Banks boligprisprognoser treffer rimelig bra.

Sentralbankens anslag innebærer en forsiktig utvikling de nærmeste månedene, og deretter en vekst rundt to prosent på årsbasis fremover.

– Vi tror ikke noe på dommedagsprofetiene om en veldig stor korreksjon i boligmarkedet. Vi tror boligprisene vil vokse, men på mye lavere rater enn vi har vært vant til. Vi ser for oss nøkterne husholdninger fremover på grunn av nøktern vekst, sier Due-Andresen.

Bedre enn ventet

Hun mener utlånsundersøkelsen, som Norges Bank publiserte torsdag bekrefter at boligmarkedet allerede utvikler seg bedre enn mange hadde ventet.

Undersøkelsen viser at husholdningenes etterspørsel etter lån i første kvartal i år var klart høyere enn bankene hadde regnet med på forhånd.

Utlånsundersøkelsen viser dessuten at bankene som er spurt i undersøkelsen, venter at rentemarginene til husholdningene vil falle i andre kvartal i år. Det innebærer at forskjellen mellom utlåns- og innlånsrenter vil gå ned.

Due-Andresen tror imidlertid ikke at dette uten videre er et varsel om at bankene vil kutte sine utlånsrenter mer enn det som allerede er kjent, snarere at det er de varslede rentekuttene som får bankene til å svare at rentemarginene blir lavere i andre kvartal enn i årets første tre måneder.

Les også: Gjeldsfellen

- Boligprisene i Norge og Sverige ser mest overpriset ut  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.