- Nei, det er ingen ubalanse i boligmarkedet, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

I det boligprisene igjen stiger til rekordnivåer, viser stadig flere sin bekymring over det norske boligmarkedet.

Den siste tiden har både statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen vært på banen og snakket om «ubalanser» i markedet. Ifølge dem er det helt nødvendig å få fart på boligbyggingen for å møte en økende etterspørsel.

Sjeføkonom Andreassen mener det nå er behov for å nyansere dette bildet. Det var også budskapet, da han tidligere i uken holdt foredrag på den årlige Boligkonferansen - et arrangement i regi av Boligprodusentene.

- Hvis det hadde vært så ubalanse i det norske boligmarkedet, burde leieprisene vært høyere. I stedet har boligprisene økt langt mer enn det leieprisene har gjort. Samtidig faller antallet omsetninger, og det er en oppgang i antallet boliger som ligger usolgt, sier sjeføkonomen til DN.

- Dette hadde ikke skjedd ved akutt boligmangel, mener han. 

- Populært å eie

Andreassen peker videre på at det aldri har vært mer til leie i hovedstaden, noe Oslo Boligbygg KFs ferske markedsleiestatistikk for årets første kvartal nylig viste.

I mai i år var det 2.027 boliger til leie i Oslo på Finn.no. Det er det høyeste antall som er målt i mai noe år, og det er 300 boliger mer enn i mai 2013, viser statistikken.

- Dette er en indikasjon på at folk ikke nødvendigvis kjøper bolig for å bo der, men som investering, hevder Andreassen.

Slik forklarer sjeføkonomen også de rekordhøye boligprisene.

- At det tilbud og etterspørsel som har drevet prisene opp, tviler jeg på. Det er mange som vil kjøpe, men det er fordi det er populært å eie. Det er drevet av et syn om at det er bra å eie fremfor å leie fordi boligprisene har steget så mye, sier han.

- Høy byggeaktivitet

Da Andreassen holdt foredrag for norske boligprodusenter denne uken, diskuterte han også byggekostnader.

- Det er en forestilling om at vi har bygget altfor lite, og at vi derfor har et veldig høyt kostnadspress. Sannheten er at byggeaktiviteten i Norge er unormalt høy og at det er dette som presser kostnadene opp. Min hypotese er at kostnadsnivået vil falle hvis aktivitetsnivået blir lavere. Det har vi sett effekten av allerede; At de som bygger boliger har måttet komme med tilbud om lavere priser for å få oppdrag etter at nyboligsalget ble svakere fra i fjor sommer av, fremholdt han. 

Videre trakk sjeføkonomen frem de byggtekniske kravene myndighetene stiller.

- Jeg er helt enig i at det er nødvendig å gå gjennom alle kravene og se om det er hensiktsmessig i forhold til hvor dyrt det har blitt. Samtidig er marginene i byggebransjen mye høyere enn normalt, påpekte han.

Fraråder boliginvestering

Andreassen har for øvrig liten tro på at de norske boligprisene vil fortsette inn i himmelen.

- Hva er ditt viktigste råd til boligkjøperne i dag?

- Kjøp det huset du har råd til og belag deg på at renten vil stige. Ikke stress med å kjøp bolig fordi du tror prisene vil stige til evig tid. Skal du kjøpe bolig som investering, må du for guds skyld kjøpe der prisene har falt mye. Og du skal kjøpe der boligprisene er lave i forhold til husleiene, svarer Andreassen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.