Økonomene i Nordea Markets er overrasket over nordmenns pengebruk så langt i år.

Økt forbruk er hovedårsaken til at meglerhuset nå oppjusterer sitt vekstanslag for fastlandsøkonomien i Norge, både for i år og for neste år.

- Norske forbrukere har brukt mer penger hittil i 2014 enn hva deres adferd i fjor tilsa, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets i den ferske utgaven av «Nordisk økonomisk oversikt».

- Bedre enn fryktet

Rapporten ble sist oppdatert i mars. Da trodde meglerhuset at verdiskapningen i Fastlands-Norge, målt i bruttonasjonalprodukt (bnp), ville øke med 1,5 prosent i år og 1,2 prosent i 2015. Nå tror det på en vekst på henholdsvis 1,8 og 1,6 prosent.

- Den økonomiske utviklingen så langt i år har vært noe bedre enn vi fryktet, skriver Nordea Markets-økonomene i onsdagens rapport.

De viser til at både detaljomsetningen og etterspørselen etter boliger har økt, mens oppgangen i arbeidsledigheten har stanset.

- De positive signalene har, sammen med lempeligere kredittpraksis fra bankene og lavere utlånsrente, bidratt til at vi har oppjustert våre vekstanslag for fastlandsøkonomien, heter det i rapporten.

Høy sparerate

Samtidig peker økonomene på husholdningenes sparerate, som i dag er på et historisk høyt nivå på mellom 9 og 10 prosent av inntekten.

- Lave renter, godt arbeidsmarked og stigende priser på boliger skulle normalt heller ha trukket spareraten ned, skriver sjeføkonom Juel i rapporten.

Han understreker at det imidlertid fortsatt er uklart hva husholdningenes sparing egentlig er: Om husholdningene ikke bare har spart mer i boliger og hytter, men også økt sin netto finansielle sparing.

- Vi vet ikke, og om de gjør det ene eller andre er svært avgjørende for hva vi kan vente oss av privat forbruk fremover, skriver Juel.

Økonomene i Nordea Markets tror riktignok det er mest sannsynlig at husholdningene reduserer sin netto finansielle formue. Derfor venter de også at forbruksveksten vil bli mer avdempet fremover enn det som synes å ha vært tilfellet så langt i år.

- Det er også en av årsakene til at vi ikke venter at boligprisene vil fortsette å stige i samme tempo ut 2014 som det vi ha sett hittil i år, skriver Juel.

Uendret boligpris

Meglerhuset anslår omlag uendrede boligpriser fra 2014 til 2015. Videre venter de blant annet at oljeinvesteringene flater ut i år og faller noe i 2015, noe som igjen vil ramme veksten i verdiskapningen.

Økonomene understreker at vekstanslaget for fastlandsøkonomien ikke er sterkt nok til å hindre at arbeidsledigheten vil øke noe. Det vil bidra til at lønnveksten i år og neste år blir mellom blir litt lavere enn i de sist årene, tror de.

- Et mer positivt boligmarked og nedgangen i boliglånsrenten kan bidra til noe høyere forbruksvekst enn tidligere anslått. Men med relativt lav vekst i norsk økonomi og noe høyere arbeidsledighet anslås det ingen forbruksfest, skriver økonomene.

De tror  samtidig at sentralbanken ikke vil øke styringsrenten før etter 2015.

- Stigende arbeidsledighet, moderat lønnsvekst og en inflasjon under målet tilsier at Norges Bank ikke har noen hast med å sette opp renten, heter det i rapporten.

Les også:
Optimismen råder i norsk privatøkonomi
Hun advarer Norge
Betalte 70.000 per kvadratmeter  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.