Etter flere år med lav, men jevn vekst, blir det nye toner i Norge til neste år, skal vi tro økonomene i DNB Markets.

-  Vekstpause til neste år, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i meglerhusets ferske utgave av halvårsrapporten «Økonomiske utsikter», som legges frem onsdag morgen.

Fra laber til labrere vekst

Økonomene i DNB Markets  venter at veksten i Norges samlede produksjon (brutto nasjonalprodukt) vil ende på to prosent i år, slik den gjorde ifjor.

- Dette er under trendvekst og avspeiler flere forhold, skriver Dørum og oppsummerer:

  • Høy sparing i husholdningene
  • Forbruksveksten er svakere enn under forrige oppsving.
  • Svak vekst i Europa og tapt konkurransekraft demper veksten i tradisjonell eksport.
  • Boligbyggingen har stagnert.
  • Investeringene på norsk sokkel er i ferd med å toppe ut

Til neste år kan veksten i fastlandsøkonomien bli enda svakere, mener økonomene.

- Neste års nedgang i oljeinvesteringene ser dessuten ut til å bli sterkere enn tidligere antatt. Derfor kan veksten i fastlandsøkonomien havne rundt 1,5 prosent i 2015, skriver Dørum.

Tror ledigheten vil øke

Avtar veksten slik økonomene venter, vil ledigheten trolig øke.

- Så langt har arbeidsmarkedet holdt seg stabilt, men med en lavere veksttakt neste år vil ledigheten øke, skriver Dørum.

DNB Markets anslag er at ledigheten vil øke gradvis de neste to årene, fra en arbeidsledighet  (AKU) på 3,2 prosent i andre kvartal i år til 4,0 prosent i 2016.

Åpne for overraskelser

Norge påvirkes i stor grad av hva som skjer i verden rundt oss, og mye av usikkerheten rundt de ferske makroanslagene er «som vanlig knyttet til internasjonale forhold», skriver Dørum.

Denne gangen kan det også komme overraskelser også fra annet hold.

- To hjemlige forhold kan likevel by på overraskelser, skriver Dørum.

De to overraskelsene har motsatt fortegn:

- På den ene siden har vi lagt til grunn at et nokså stort fall i oljeinvesteringene ikke får veldig store ringvirkninger for annet næringsliv. Dette speiler at fallet dempes av økning i annen etterspørsel fra oljevirksomheten, og av vridning mot raskere voksende eksportmarkeder. Men her kan vi undervurdere de negative ringvirkningene, skriver Dørum.

DNB Markets anslår at oljeinvesteringene vil falle med 15 prosent i år, etter å ha nådd rekordnivået på nesten ni prosent av fastlands-BNP i år.

Meglerhuset holder også muligheten åpen for sterkere vekstimpulser fra arbeidsmarkedet.

- På den andre siden holder arbeidsledigheten seg nokså lav. Dette kan gi sterkere lønnsvekst og raskere renteøkning enn vi regner med, skriver sjeføkonomen.

Kortvarig nedtur

Selv om DNB Markets venter at den svake veksten i år vil bli enda svakere til neste år, tror de ikke dette henger i lenge.

- Svekkelsen i økonomien vil være forbigående, skriver Dørum.

Det er flere årsaker til at veksten vil ta seg opp, mener økonomene i DNB Markets.

- Lave renter, skattelette og mer utlånsvillige banker tilsier at norsk økonomi i 2016 vil være oppe i normal marsjfart rundt 2,5 prosent igjen, skriver Dørum.

DNB Markets` ferske anslag:

 

Les også:
Telenor fant 12-åringer i arbeid på byggeplass
Her er fire gode grunner til at du bør bytte jobb i dag
Arbeidstilsynet fant ingen tegn til menneskehandel (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.