Ifjor svekket den norske kronen seg med til sammen 11 prosent. Frem mot sommeren styrket den seg derimot med 3 prosent, før utviklingen igjen har snudd.

Nå trekker utsikter om lavere fart i norsk økonomi retning av at kronen vil svekke seg noe på mellomlang sikt, mener valutaanalytikerne Camilla Viland og Magne Østnor i DNB Markets.

I dag må du betale 8.21 kroner for en euro og 6.19 kroner for en dollar. Skal vi tro DNB Markets-økonomene vil prisen være henholdsvis 8,40 og 6.50 om ett år.

- Vi tror på en noe svakere krone i 2015 enn det vi tidligere har hatt i våre prognoser, sa Viland, da hun onsdag la frem meglerhusets ferske valutaprognoser.

På kort sikt

På kort sikt skal imidlertid kronen styrke seg noe, viser «Økonomiske utsikter» (se tabell under).

Viland begrunner dette med at norsk økonomi for øyeblikket går noe bedre enn det som var ventet på forhånd.

- En rekke nøkkeltall har pekt i retning av noe bedre fart i norsk økonomi enn det Norges Bank la til grunn i forrige pengepolitiske rapport, heter det blant annet i rapporten.

(Artikkelen fortsetter under)

DNB Markets` ferske valutaprognoser:

Trussel for kronekursen

Valuta­analytiker Ole Håkon Eek-Nilsen i Nordea Markets er enig i at en svakere norsk økonomi utgjør den største trusselen mot kronekursen.

- Vi kan få en enda sterkere avmating i oljesektoren, økt arbeidsledighet og lavere inflasjon, som igjen vil kunne medføre at Norges Bank kutter renten. Kuttes renten får vi helt sikkert en svakere krone, sier Eek-Nilsen.

Det tviler han imidlertid på at kommer til å skje.

- Men at vi vil se en krone på 8,50 mot euro, er veldig mulig i et scenario der norsk økonomi blir veldig mye svakere, mener analytikeren.

Brytningsfase

Eek-Nilsen tror vi befinner oss i en brytningsfase hvor man er noe usikker på hvor svake fremtidsveksten er, samtidig som det er usikkert hvor sterke inflasjonspulsene er.

- Vi har landet på at de to kreftene utligner hverandre noe og lander på en ganske gjennomsnittelig kronekurs, sier han.

Nordea Markets tror prisen på én euro vil ligge på mellom 8,20 og ned mot 8,00 kroner på lengre sikt.

Lav volatilitet

Eek-Nilsen mener for øvrig at markedet mer eller mindre har vendt seg til den geopolitiske uroen i verden.

- I et scenario hvor oljeprisen er veldig høy som følge av geopolitisk uro, kan det isolert sett bli kronepositiv, men samtidig gi svake børser som er kronenegativt. I sum tror jeg ikke det vil komme til å få så veldig mye å si egentlig, sier han.

Onsdag påpekte Viland i DNB Markets at volatiliteten i valutamarkedet den siste tiden har ligget på det svakeste nivået på minst 30 år.

- Det betyr at bevegelsene som er markedet ikke er så store, sa hun.

Les alt om den ferske rapporten:
- Jeg er ganske sikker på at Europa allerede er truffet
Disse to forholdene kan «by på overraskelser» i Norge
Derfor venter ikke økonomene boligprisvekst de neste årene
Venter kutt i boligrenten
Nå oppjusterer oljepessimisten forventningene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.