BNP-tallene for andre kvartal peker mot at Norges Bank vil legge frem en høyere rentebane på møtet i september. Økonomene viser til at strømproduksjonen bidro til mye av oppgangen, og gjør bildet litt uklart, og det kan bidra negativt fremover.

Makroanalytiker Kim Blindbæk i Sydbank tror BNP-tallene tilsier at Norges Bank justerer opp sin rentebane i september når man ser de i sammenheng med inflasjonstallene fra juli.

«Selv om den økonomiske veksten var overraskende positiv, gir rapporten et litt uklart bilde», skriver Blindbæk og viser til bidraget fra strømproduksjonen.

Økte strømeksporten

DNB Markets viser til at elektrisitetseksporten steg 47,6 prosent på kvartalsbasis i andre kvartal.

«Vi kan likevel ikke vente et slikt bidrag fremover. Tvert i mot var produksjonen svært høy i andre kvartal, og det kan ventes negativt bidrag fremover», skriver DNB Markets.

DNB Markets tror det er grunnlag for at Norges Bank justerer opp vekstanslaget i år, og at BNP-tallene det demper sjansen for rentekutt i år.

Offentlig investering

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener den viktigste overraskelsen på oppsiden var at produksjonen økte med to prosent på kvartalsbasis og viser til at oppgangen delvis er koblet til veldig sterk vekst i offentlig investering.

«Utover det så vi en forventet vekst i industriproduksjon, detaljhandel og elektrisitetsproduksjon. Den eneste overraskelsen på nedsiden var relativt begrenset vekst i tjenestesektoren utenom detaljhandelen», skriver Bruce i en oppdatering.

Bruce understreker at den forventede nedgangen i oljeinvesteringer ennå ikke reflekteres i tallene.

«Det er likevel ingen tvil om at dagens tall peker mot en høyere rentebane fra Norges bank på møtet i september», skriver Bruce.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.