Det ferske Forventningsbarometeret fra Finans Norge viser at nordmenns tro på egen økonomi er den største siden målingene begynte for 22 år siden.

- Litt rart

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen Swedbank First Securities mener det er kombinasjonen av lave renter, fortsatt bra arbeidsmarked og fortsatt reallønnsvekst som får nordmenns økonomiske tro opp i høyden.

- Det er litt rart, fordi nordmenn er litt mer urolige overfor landets økonomi. Det er mulig mange nok har spart lenge nok, og dermed føler de har kontroll på økonomien. På en annen side er arbeidsmarkedet trolig noe svakere. Det er mindre etterspørsel etter arbeidskraft til næringslivet og reallønnsveksten er dempet. prisene har gått litt opp, og det taler i hvert fall ikke for en videre oppgang i forbrukerkreditten, sier han.

Sjeføkonomen mener det nå er forbrukerne som kommer oss til unnsetning.

- Bedriftene kutter investeringene på fastlandet, oljeindustrien har kuttet investeringene og så kompenserer husholdningene nå med å bruke mer penger. Oljen angår i første runde ganske få, sier Andreassen.

Han er usikker til husholdningenes evner til å holde farten oppe i norsk økonomi:

- Når vi ser tilbake, så har oppgangen i oljeinvesteringene vært en veldig viktig vekstfaktor og bidratt mye til veksten i Norge. Jeg er litt usikker på om husholdningene vil klare å holde farten oppe.

«Vil bygge buffere»

Administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer, tror resultatene skyldes at nordmenn «er usikre på utviklingen i landets økonomi, og derfor ønsker å bygge buffere dersom en svak utvikling i landets økonomi slår ut i privatøkonomien.». Det kommer frem i en pressemelding fra Finans Norge.

Dette mener sjeføkonomene er grunnlagene for optimismen om den personlige økonomien:

  • Reallønnsvekst
  • Stigende boligpriser
  • Lavere renter
  • Positivt arbeidsmarked
  • Skattelette

... og grunnlagene for skepsisen til Norges økonomi:

  • Fall i oljeinvesteringene
  • Økende arbeidsledighet

Forventningsbarometeret, som er gjennomført i samarbeid med TNS Gallup måler nordmenns tillit til egen og landets økonomi, og om de mener det nå er et godt tidspunkt å kjøpe større husholdningsartikler.

- Olje er passé

- Forventningsbarometeret avspeiler en optimisme knyttet til at folk tror ikke de til å bli rammet av stigende arbeidsledighet, men får glede av lavere renter og skattelette, sier sjeføkonom i bankgruppen Eika, Jan Ludvig Andreassen.

Etter fire år med vekst i oljeinvesteringene, venter SSB et kraftig fall neste år. Investeringene på norsk sokkel i 2015 neste år anslås til 182,4 milliarder kroner, ned fra nærmere 232 milliarder kroner i år

Les mer om oljesektoren på DN.no:

- Som vekstnæring er oljesektoren passé, det samme er boliginvesteringene som i år topper om lag 150 milliarder kroner. 2015 som ser ut til å bli et stagnant år. Det vil spesielt ramme oljeleverandørene og deler av byggebransjen. De fleste næringer får det litt bedre, sier Andreassen.

Les også på DN.no:

Orkla dobler i Baltikum

Etiopisk professor får Yara-prisen

Varsler bråk hvis ikke Siv Jensen blar opp milliarder  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.