Meglerhuset SEB tror på en sterk utvikling av norsk fastlandsøkonomi fremover. Det viser den nye utgaven av meglerhusets kvartalsvise rapport «Nordic Outlook», som ble lagt frem denne uken.

- Det er hovedsakelig oppgangen i privatkonsum fra husholdningene som vil bidra til veksten i norsk fastlandsøkonomi fremover, sier meglerhusets sjefanalytiker Erica Blomgren.

Rapporten peker på fire faktorer som bidrar til vekst:

  • Fastlandseksport
  • Økte boligpriser
  • Lav arbeidsledighet
  • Fortsatt sterkt lønnsnivå, på tross av høyere inflasjon

- Jeg synes det største spørsmålet rundt Norges økonomiske framtid er hva skjer med oljeinvesteringene, sier Blomgren.

Det ble tidligere i år varslet en bratt nedgang i oljeinvesteringer, og i sine egne anslag spår SEB en nedgang på ni prosent i løpet av 2015. Blomgren viser også til at boliginvesteringene sannsynligvis vil holde seg stabile, og at boligmarkedet dermed vil bremse opp fremover.

SEB viser da til  to faktorer som trekker veksten ned i rapporten:

  • Nedgang i oljeinvesteringene
  • Fall i byggeaktiviteten

- Lave renter lenge

- Ut ifra at vi har revidert opp inflasjonsprognosen og tror på trendvekst i fastlandsøkonomien, burde det tilsi at vi tror på en tidligere renteøkning, sier Blomgren.

Likevel spår SEB en renteøkning i slutten av 2015, og Blomgren forklarer hvorfor de tror renten kommer akkurat da.

- Når den amerikanske sentralbanken, Federeal Reserve, og Bank of England hever renten, da kan Norge unngå et apresieringstrykk på kronen og dermed lettere heve renten, sier hun. Blomgren venter ikke renteøkning fra de to sentralbankene med det første.

Ytterligere stimulans blant annet fra den europeiske sentralbanken (ECB) vil også begrense hvor fort Norges Bank kan heve renten.

- Når vi ser på norske økonomsike utsikter fremover ser det ut til at den norske kronen vil gradvis styrke seg i år og gjennom 2015, dog marginalt mot euroen. Nordmenn kommer også til å oppleve lave renter lenge fremover, sier Blomgren.

Les også på DN.no:

ONS: Her er årets prisvinnere

Mener Norge sitter på en gullgruve  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.