Foreløpig tall for detaljomsetningen viser at den sesongjusterte volumindeksen for detaljhandel eksklusive motorvogner falt med 1,5 prosent på månedsbasis i juli.

Detaljhandelen eksklusive salg av motorvogner, volumindeks virkedagskorrigert, var ned 1,3 prosent på årsbasis i juli på månedsbasis.

Det melder Statistisk sentralbyrå (SSB) offentliggjort fredag.

Ventet mildere nedgang

Ifølge estimater innhentet av TDN Finans var det ventet en oppgang på -0,4 prosent.

DNB Markets trodde på forhånd på en nedgang på 0,3 prosent.

- Dette var en ganske markert korreksjon. Etter en sterk juni fikk vi mer enn tilsvarende svake julitall, fastslår seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets overfor DN.

«Detaljhandelen overrasket med et byks opp i juni måned. Vi har sett lignende «rykk og napp»-bevegelser de siste årene, og venter at handelen faller litt tilbake i juli» skriver hun i meglerhusets morgenrapport fredag.

- Vi skal også ta med at juli var en ekstremt varm måned i Norge. Det kan ha bidratt til å tynge detaljhandelen ekstra.

Varme og terrortrussel

Analytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets spådde også fall i detaljomsetningen.

«Bakgrunnen for dette er at detaljomsetningen steg så kraftig i juni, med hele 1,2 prosent, og normalt følges slike utslag av en korreksjon den andre veien. Derfor har vi lagt til grunn et fall på 0,5 prosent i juli».

Meglerhuset legger særlig vekt på to hovedårsaker:

«Det var svært varmt i juli. Det var det også i juli i fjor, og det bidro til at salget falt kraftig med 1,3 prosent. Vi har ikke lagt til grunn tilsvarende effekt i år, ettersom annen statistikk har vist økt etterspørsel etter diverse varer til hjelp i sommervarmen. Et annet usikkerhetsmoment er terrortrusselen som preget Norge mot slutten av juli. Dette kan ha hatt en negativ effekt, men det er selvfølgelig vanskelig å anslå i hvilken grad».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.