Torsdag svarte administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge, bedriftsøkonom og partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret og sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen på lesernes spørsmål om boligmarkedet i et nettmøte på DN.no,

Etter at boligprisene steg overraskende mye i juli, ble oppgangen i august den svakeste på syv år, viser nye tall eiendomsmeglerbransjen la frem onsdag.

Mange av spørsmålene handler nå om sannsynligheten for et nytt fall i prisene.

Se alle svarene fra nettmøtet her.

Spørsmål om «boligboble»

Etter flere år med eventyrlig prisvekst, begynte boligprisene å falle i fjor høst. Rundt nyttår snudde utviklingen igjen, og hittil i år er prisene 1,4 prosent høyere enn de var i 2013, ifølge eiendomsmeglerbransjens statistikk.

- Mitt spørsmål er enkelt: Er Norge i en boligboble, spurte en av leserene torsdag.

Øye i Prognosesentereret åpnet sitt svar med å understreke at  «Norge er nok ikke så annerledes som vi liker å tro».

- De økonomiske sammenhengene er selvsagt tilstede i vårt lille lykkeland også, til tross for at vi tilsynelatende har vært upåvirkelige for all verdens negativitet de seneste årene, skriver han og fortsetter:

- En «fellesnevner» for andre boligkrakk de seneste 20 årene har vært overproduksjon av boliger.  For eksempel hadde Spania en årsproduksjon over en fem-årsperiode tilsvarende 120.000 norske boliger.

Øye viser til at dagens nivå i Norge ligger på omtrent 27.000 boliger.

- Vi kan selvsagt få sterkt boligprisfall i Norge også - men da ikke på grunn av overproduksjon av boliger. Et kraftig fall i oljepriser og tilhørende investeringer vil kunne være et bakteppe for et boligprisfall på norsk, skriver Øye.

- En risiko

Andre var opptatt av om dette er et godt tidspunkt for å investere i en sekundærbolig til utleie.

- Det er åpenbart en risiko i boligmarkedet med den høye andelen sekundærboliger i enkelte områder, skriver sjeføkonom Holvik i sitt svar.

- Vi har sett at endringer i skattesystem har utløst tilpassinger i markeder i andre land, og det er en risiko for dette også i Norge. Jeg tror det er lurt å ta høyde for økt boligbeskatning, og lavere fradragsmuligheter for gjeldsrenter, i fremtiden når en vurderer å kjøpe bolig, og særlig når en kjøper bolig nummer to og tre. Vi vet ikke hva som kommer, men det er rimelig å anta at det kommer flere endringer som gjør investeringer i boligmarkedet mindre attraktivt.

Venter «moderat» prisvekst

En annen leser lurte på om ekspertene i dag anbefaler unge og nyutdannede å «forte seg inn på boligmarkedet».

- Vi forventer mer moderat utvikling i boligprisene de neste årene enn det vi har lagt bak oss nå. Likevel er det sannsynlig at vi fremdeles vil få vekst i prisene. Historisk sett har det vært fornuftig å eie, men jeg tror det blir viktigere enn det har vært i det siste å ha en lengre perspektiv på investeringen, svarer meglertopp Dreyer.

Se alle svarene fra nettmøtet her.

LES MER:
Svakeste boligprisoppgang på syv år
Dette kan sette en stopper for boligprisveksten

Les også: SSB: Den norske oppturen fortsetter i 2016  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.