Økonomene er helt samstemte: Det kommer ikke noen flere rentekutt fra Norges Bank i denne omgang.

Ni økonomer som TDN Finans har intervjuet er alle enige om retningen for sentralbankens neste renteendring: Opp.

Det betyr at økonomene nå utelukker at Øystein Olsen og de andre medlemmene i Norges Banks hovedstyre kommer til å levere et rentekutt, selv om sentralbanken i sommer antydet at det var en viss sannsynlighet for kutt i høst.

Utsikter til billigere lån

Det betyr likevel ikke at norske boliglånskunder må belage seg på høyere renter med det aller første. Bankene har nemlig stort rom til å kutte renten, selv om Norges Bank ikke gjør det, mener sjeføkonom Shakeb Syed i meglerhuset Sparebank 1 Markets.

- Vi tror at det skal være en klar nedgang i utlånsrentene, sier Syed.

- Akkurat nå er det en frakobling mellom bankenes utlånsrenter og bankenes innlånsrenter. Nå er bankene kommet langt på vei i kapitaldekningskravene. Siden de er kommet så langt så de er kommet så rettes ikke oppmerksomheten mot å vinne markedsandeler.

Kan kutte mye

Dermed kan det være utsikter til en nedgang i gjennomsnittlig utlånsrente fra bankene på mellom 0,5 og 0,7 prosentpoeng, ifølge Syed.

Utgangspunktet er at bankenes bruttomargin på utlån til boligformål i dag er på over 2,3 prosent - noe som er godt over gjennomsnittet de siste ti årene.

- Bankene har fortsatt mye å gå på, sier sjeføkonomen.

Noen banker har allerede benyttet seg av handlingsrommet. For snart to uker siden skrev DN om Sparebank 1 Telemark som etter alt å dømme har satt ny norsk rekord i boliglånsrente: 2,95 prosent nominell rente. På sammenlignbare lån tilbyr storbankene DNB og Nordea nå en rente på henholdsvis 3,45 prosent og 3,4 prosent.

- Hvis ikke Norges Bank hever renten eller rentebanen for å nøytralisere rentenedgangen i bankene, så vil folk merke at lån blir billigere. Og det tror jeg kommer til å skje, sier Syed.

Han tror nemlig ikke at Norges Bank vil gjøre særlig store forandringer i rentebanen på kort sikt. Før torsdagens rentemøte forventer han i likhet med 12 andre økonomer som TDN Finans har snakket med at sentralbanken holder renten uendret på 1,50 prosent. Han tror første renteøkning kommer først i løpet av andre kvartal 2016.

Utelukker rentekutt fra sentralbanken

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets er enig i den vurderingen.

- En kortsiktig svekkelse av kronen, høyere inflasjon og noe høyere kapasitetsutnyttelse vil bli lagt mer vekt på enn lavere renter og vekst ute. Som en konsekvens vil prognosen bli løftet på kort sikt og nok til å fjerne sannsynligheten for et kutt som ble antydet i rentebanen i juni, skriver Bruce i en oppdatering til kundene denne uken.

- Hovedbildet vil fortsatt være at renten vil bli holdt i ro i en lengre periode og at den vil bli hevet gradvis, skriver Bruce.

Les også:

Håpet one night-stand med telemarkingville gi rekordbillig boliglån i Telemark-bank

- Gratis penger er en fin ting

- Norges laveste fastrente

Landets billigste boliglån dnPlus (DN +, krever innlogging) (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.