ESB håper med det nye låneprogrammet å gi realøkonomien et oppsving gjennom lån til privat sektor. Eurosonens banker tok imidlertid ut langt mindre i lån enn analytikernes prognoser på minst 100 milliarder euro.

Planene for ESBs såkalte målrettede langsiktige refinansieringsoperasjon (TLTRO) ble presentert i juni og skiller seg fra stimuleringstiltakene rundt årsskiftet 2011-2012. Den gang ble det sagt at bankene ikke ga nok lån til små- og mellomstore bedrifter, som utgjør ryggraden i eurosonens økonomi.

Nå vil ESB i stedet oppmuntre bankene til å gi lån til husholdninger og ikke-finansielle bedrifter.

Lånene løper i fire år og tilbys med en fastrente på 0,15 prosent, så vidt høyere enn styringsrenta på rekordlave 0,05 prosent. Banker som ikke kan bevise at de har økt lånene til selskaper og husholdninger, er imidlertid nødt til å tilbakebetale ESB-gjelden etter to år.

Bankene har muligheten til å låne fra en pott på rundt 400 milliarder euro i to runder i år, og den neste tildelingen skjer 11. desember. Bankene kan låne opp til 7 prosent av sine samlede utlån, unntatt boliglån, til husholdninger og næringslivet.

Les også:
Bunnprisgründer i bryggekrangel
Frykter lengre køer og mer utslipp
- Evig lenge til det kommer noen renteøkning (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.