- Med det kraftige oljeprisfallet, hva gjør sentralbanken videre, spør sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets i en ukerapport fra meglerhuset.

Samtlige 12 økonomer TDN Finans har snakket med tror sentralbanken ikke rører styringsrenten på rentemøtet denne uken. Renten har ligget uendret på 1,5 prosent siden mars 2012, og på forrige rentemøte signaliserte sentralbanksjef Øystein Olsen at dette vil være situasjonen frem til 2016.

Nå spekulerer økonomene på om det kraftige oljeprisfallet kan få han til å endre mening.

«Nye normalen»

Denne uken blir nordsjøolje notert til rundt 85 dollar fatet etter å ha stupt fra en topp på 115 dollar fatet i sommer. Til sammenligning har sentralbanken et estimat for i år og neste år på henholdsvis 109 og 104 dollar fatet.

Oljeprisfallet må «åpenbart» vedvare dersom det være et argument for rentekutt, påpeker Syed. Samtidig understreker han at en oljepris på dagens nivå vil kunne ha «betydelig» effekt på verdiskapningen (målt i fastlands-bnp).

- Det store spørsmålet for norsk økonomi blir altså hvorvidt oljeprisen blir liggende på dagens lave nivå, mener sjeføkonomen.

Ser til Opec-møte

Sparebank 1 Markets har riktignok et oljeprisestimat på 105 dollar fatet for de to neste årene.

Meglerhuset ser ikke minst for seg at kartellet av oljeproduserende land - Opec - vil jobbe for kutt i oljeproduksjonen. Opec holder sitt neste ordinære møte 27. november.

- Spekulasjonene vi har hørt går ut på at Saudi Arabia ikke ønsker å kutte oljeproduksjonen nå, ettersom det da trolig må ta hele «støten» alene. Det vil bli lettere for Saudi Arabi å få med seg resten av OPEC-kartellet på produksjonskutt ved neste OPEC-møte med en oljepris rundt dagens lave 85 dollar fatet, mener Syed.

- Med andre ord: Dagens oljepris begynner å bite for verdens mest oljerike land, påpeker han.

Få endringer

Sentralbanken legger ikke frem en ny pengepolitisk rapport på torsdag, men den vil publisere en pressemelding. Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets mener det er lite som er annerledes enn det Norges Bank la til grunn i september.

- Noen forhold peker seg imidlertid ut, skriver han i en rapport og utdyper:

- Markedenes renteforventninger internasjonalt viser lavere renter nå enn da Norges Bank utarbeidet sin rapport, og norske renter har stort sett slått følge. Markedsuroen forrige uke har forsterket dette. Dette trekker i retning av lavere styringsrente. På den annen side er kronen vesentlig svakere nå enn lagt til grunn som gjennomsnitt for hele kvartalet. Dessuten har bankene satt ned utlånsrentene og pengemarkedsrentene har så langt ikke kommet opp som ventet.

Avlyste rentekutt

På forrige rentemøte avlyste Olsen et mulig rentekutt i år og forklarte det med at det ligger an til at rentene internasjonalt blir liggende enda lavere enda lenger enn ventet.

Sentralbanken så for seg at det kommer én renteøkning i 2016 og  én i 2017, slik at styringsrenten vil være på beskjedne to prosent ved inngangen til 2018.

Den siste rentebeslutningen blir offentliggjort torsdag klokken 10.00. Les saken først på DN.no!

 

Les også:
Totals toppsjef døde i flyulykke i Moskva
Fikk suksess da han ansatte autister
Mer lyn og torden for Gjensidige  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.