Ifølge foreløpige dokumenter som nyhetsbyrået har fått tilgang til, må ti av bankene nå hente inn kapital. De offisielle resultatene av stresstesten av 130 banker skal legges frem søndag.

DNB er den eneste norske banken som er satt under lupen hos Den europeiske bankmyndigheten (EBA).

Bankene som er testet dekker rundt halvparten av det europeiske bankmarkedet, opplyser seniorkommunikasjonsrådgiver Jo Singstad i Finanstilsynet til NTB.

Tåle tap

– Formålet med stresstesten er å vurdere om europeiske banker har nok kapital til å takle nye økonomiske nedgangstider og store utlånstap, sier Singstad. 

Ifølge EBA skal testen også bidra til større åpenhet om europeiske bankers finansielle stilling og soliditet.

– Stresstesten anses som et viktig verktøy for tilsynsmyndighetene, sier Singstad.

Er i rute

Spørsmålet er altså om bankene har nok egenkapital til å overleve en ny krise.

Da DNB la frem sterke tall for tredje kvartal denne uken, sa konsernsjef Rune Bjerke at de vil nå målene myndighetene har satt for oppbygging av kapital, forutsatt at dagens inntjening fortsetter.

DNB har fra 2008 satt av mer enn 70 milliarder kroner til økt egenkapital, men fortsatt gjenstår 30 milliarder før det anbefalte nivået er nådd.

EU-systemet

Den såkalte stresstesten gjennomføres av EBA i samarbeid med den europeiske sentralbanken, det europeiske risikorådet (ESRB), EU-kommisjonen og nasjonale tilsynsmyndigheter – som Finanstilsynet i Norge.

– Finanstilsynet og Norges Bank har gjennom flere år gjennomført egne stresstester av de større norske bankene for å følge med på finansiell stabilitet og vurdere risikoen i enkeltbanker, sier Singstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.