Øye ser dermed ingen overhengende fare for at ytterligere kutt i boliglånsrenten kan fyre opp boligmarkedet.

- Renten er allerede på et veldig lavt nivå, og forventninger om rentevekst har ikke vært til stede på ganske lang tid, sier Øye til Dagens Næringsliv.

- En marginal endring vil ikke ha noen spesiell effekt på boligprisen. Boligprisene er allerede fyrt opp. Du fyrer ikke opp mer ved å justere spjeldet litt, mener han.

Svakere vekst

Mandag uttalte sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 Gruppen at Norge må forberede seg på styringsrente ned mot 0 prosent. Dette kommer samtidig med at norske banker lover kamp om lånekunder.

Senkes boliglåns­renten, vil det være den sterkeste driveren til økte boligpriser, har sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunns­økonomisk analyse tidligere sagt til Dagens Næringsliv.

Øye i Prognosesenteret ser ikke bort fra at folk kan begynne å tro på «lav rente til evig tid».

- Nå har vi også fått en konkurranse blant bankene - at de er pro aktive mot kundene. Det har vi ikke sett tidligere, mener han.

Økonomen vil likevel ikke justere sine boligprisestimater. Han minner i den sammenheng om at lav styringsrente kommer samtidig med dårligere tider.

- Men de nye forutsetningene som er lagt til grunn - blant annet statsbudsjett, oljeinvesteringer og oljepris - ligger boligprisveksten til neste år mellom 3 og 5 prosent, tror han.

Venter økt ledighet

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank understreker at «all erfaring» viser at lavere rente er positivt på boligprisene og omvendt.

- Det er riktignok ikke snakk om store rentekutt og store effekter på prisene. Flere arbeidsledige vil ha potensielt større betydning den andre veien, sier han til Dagens Næringsliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.