Bruttonasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge økte med 0,4 prosent i tredje kvartal, melder Statistisk sentralbyrå (SSB) torsdag.

- Dette er et bra tall. Veksten var bedre enn forventet, vi trodde på en vekst på 0,1 prosent, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Han peker på at veksten viser et bilde som er positivt for norsk økonomi, til tross for svak elektrisitetproduksjon, og at bildet er bedre enn han trodde.

- Det vokser bra selv om elektrisitetproduksjonen svinger mye fra kvartal til kvartal, og falt ganske kraftig dette kvartaler. Jeg vil si at bildet dette tegner av norsk økonomi er en bra vekst. Andre kvartal var veldig sterkt, så de to kvartalene under ett er gode, sier Bruce.

Ingen effekt av fall i oljeinvesteringer

Ifølge Bruce har ikke effekten av fallet i oljeinvesteringene som vi venter vist seg enda, men han tror på dårligere vekst til neste år.

- Norsk industri går fortsatt veldig bra. Vi vet at oljeinvesteringene skal ned neste år, og vi har ikke sett effekten av det enda. Jeg vil fortsatt si at vi kommer til å få svak vekst neste år, på tross av at disse tallene overrasket på oppsiden, sier han.

Gode eksporttall

Eksporten i tredje kvartal viste vekst, og sjefanalytikern tror det kan indikere at tradisjonell eksport blir viktigere når oljeinvesteringene er på vei ned.

- Vanlig tjenestetransport og eksport fra fastland utenom oljen går bra i dette kvartalet. De siste kvartalene har hatt god transport. Det kan være indikasjoner på at vi orienterer mer av industriproduksjonen over mot eksport nå når oljeinvesteringene er på vei ned i Norge, sier Bruce.

Svakt forbruk

Bruce peker på at svakheten ligger i nordmenns forbruk.

- I forbruket var det en svak vekst. Det visste vi fra detaljhandeltallene, varekonsumet var litt svakt. Det er forbrukerne som holder litt igjen her. Det var også svak utvikling i boligbyggingen. De to tingene holdt litt igjen her. Vi må huske at forbrukerne i Norge er viktige, det må begynne å bli litt vekst igjen i detaljhandelen og vareforbruket, understreker han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Asia i dag: Frykt for valutakrig

Kommunal skattesmell etter Olav Thon