Den samlede innkjøpssjefindeksen for eurosonen, som måler aktivitetsendringer i næringslivet, falt til det laveste nivået på 16 måneder i november.

Indeksen falt til 52,1 i oktober, laveste notering siden juli ifjor. Det viser foreløpige tall utarbeidet av Markit.

- Når PMI faller til laveste nivå på 16 måneder øker det risikoen for at regionen sklir inn i en ny nedtur, sier Chris Williamson, sjeføkonom i Markit i en pressemelding.

De foreløpige tallene viser at:

  • PMI-indeksen for tjenestesektoren falt til 51,3 fra 52,3 i måneden før. Dette  er det laveste på 11 måneder.
  • For produksjonsbedriftene falt indeksen til 50,4 fra 50,6 i oktober, laveste på to måneder.
  • Samlet falt PMI-indeksen til 51,4 fra 52,1, laveste nivå på 16 måneder.

En indeks under 50 viser at det er avtagende aktivitet, over 50 viser at aktiviteten øker.

- Eurosonen sliter med å skape vekst, og pmi-tallene antyder at bnp i fjerde kvartal vokser med bare 0,1-0,2 prosent, sier Williamson.

Øker presset på Draghi

Den svært langvarige økonomiske nedturen i eurosonen har skapt forventninger i markedet om at den europeiske sentralbanken nok en gang skal bidra til å skape vekst.

- Det er bare et spørsmål om tid før det må komme nye økonomiske støttetiltak, sier Marco Valli, sjefømkonom med ansvar for eurosonen, i Unicerdit.

- Dagens data vipper balansen mot at den europeiske sentralbanken annonserer nye støttetiltak allerede på desembermøtet, sier Valli til Bloomberg.

Marketwatch viser til at dagens pmi-statistikk føyer seg inn i bildet sentralbanksjef Mario Draghi beskrev mandag denne uken. Han viste til at til tross for et lite oppsving i tredje kvartal preges eurosonen av et "svekket vekstmomentum"

- Dersom det blir nødvendig for å møte risikoen ved en for lang periode med lav inflasjon, er rådet beredt til å bruke ytterligere ukonvensjonelle virkemidler innenfor mandatet, sa Mr. Draghi til Europaparlamentet mandag.

Han sa eksplisitt at kjøp av statsobligasjoner er et aktuelt virkemiddel for å stimulere økonomien, dersom utviklingen forverres.

- Ukonvensjonelle tiltak vil kunne omfatte kjøp av forskjellige aktiva, inkludert statsobligasjoner, sa Draghi i Bussel mandag, som svar på et spørsmål i forbindelse med sin kvartalsredegjørelse i Europaparlamentet.

Trått i Tyskland

Tyskland, som har vært eursonens vekstlokomotiv, sliter også i motbakke. Aktiviteten i næringslivet dabbet av til laveste nivå siden juli 2013. Årsaken er lavere ordreinngang. Antallet nye ordre har steget hver måned siden juni ifjor i Tyskland, men altså ikke nå.

Frankrike er fortsatt et av de svakeste områdene i eurosonen. Aktiviteten i næringslivet falt for syvende måned på rad i november, og det kuttes fortsatt i antallet arbeidsplasser.

Mindre arbeid "på lager"

Antallet nye ordre falt marginalt fra oktober til november, men det er første gang det faller siden juli ifjor. Ordrereservene falt imidlertid for sjette måned på rad. Fallet har ikke vært raskere siden juni 2013, melder Markit.

Utviklingen i ordre tyder ikke bra for veksten i eurosonen.

- Et fall i nye ordre for første gang på halvannet år antyder at bnp-veksten kan bli enda lavere i desember, sier Williamson.

Les også: Fortsatt svak vekst i norsk økonomi

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.