En oljepris i fritt fall de seneste månedene har fått ekspertene til å barbere vekstforventningene til norsk økonomi det kommende året.

Sjeføkonom Stein Bruun i SEB tror i likhet med sine kolleger at veksten avtar neste år, for så å stige igjen i 2016. Da kommer også den første renteøkningen, på sommeren, mener han.

"Omfanget av nedjusteringene i oljeinvesteringsyklusen i oljebransjen er hovedusikkerhetsmomentet i våre utsikter. I tillegg til allerede annonserte nedjusteringer, som delvis er sykliske og delvis basert på kostnadskutt for å bedre kontantstrømmen, kan betydelige lavere oljepriser innvirke negativt på utsiktene fra 2016 og videre", skriver sjeføkonomen i en oppdatering tirsdag.

Sjeføkonom Stein Bruun, SEB.
Sjeføkonom Stein Bruun, SEB. (Foto: Moment Studio / Pressefoto)
 

Han ser enda lavere oljeinvesteringer enn tidligere og venter disse å falle 12,1 prosent i 2015, og ytterligere 3,5 prosent i 2016.

Sjeføkonomen nedjusterer forventningene til Fastlands-BNP og venter en vekst på 2,6 i 2014, som vil falle til 2,1 prosent i 2015. Deretter vil veksten ta seg opp igjen, til en vekst på 2,4 prosent i 2016, mener han.

Den samlede BNP-veksten ventes til 1,2 prosent i 2015, stigende til 1,9 prosent i 2016.

"Det bør likevel understrekes at investeringene på norsk sokkel vil være betydelige i mange år fremover. På den annen side kan marginale felt og foreløpige funn blir satt på hold dersom vedvarende lave oljepriser gjør dem lite attraktive å utvikle", skriver Bruun.

Anslagene ligger fortsatt foran Norge Banks egne prognoser som danner grunnlaget for blant annet rentesettingen.

Norges Bank anslår en vekst på fastslands-BNP på 2,0 prosent i 2014, stigende til 2,25 prosent i 2015, 2,75 prosent i 2016 og 3,0 prosent i 2020.

Tirsdag nedjusterte også Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD,  sitt anslag på veksten for Fastlands-Norge i 2015 fra 2,8 prosent til 2,5 prosent.  

Vekstanslaget for 2014 ble oppjustert fra 2,3 prosent til 2,4 prosent. I 2016 ser OECD en vekst i Fastlands-BNP på 2,8 prosent.

Arbeidsledigheten her til lands var opp til 3,5 prosent i tredje kvartal fra 3,2 prosent i foregående. Sjeføkonomen mener forverringen virker overdrevet.

"Når det er sagt, gitt økende nedbemanning i olje og relaterte sektorer, venter vi den gjennomsnittlige Arbeidskraftundersøkelse-ledigheten (AKU) å øke fra 3,5 prosent i 2014 til 3,8 prosent i 2015", skriver SEB-økonomen.

Norges Bank har et anslag om en AKU-ledighet på 3,5 prosent for inneværende år.

Til tross for den økte usikkerheten tror SEB at sentralbanken vil holde rente uendret på 1,50 prosent. Et oppsving i boligprisene og en inflasjon nær målsetningen på to prosent taler ikke for ytterligere stimulering, mener Bruun.

"Uansett, antyder det at Norges Bank vil holde seg i ro lengre enn tidligere antatt. Vi venter nå en første renteøkning i juni 2016 og en styringsrente på 2,00 prosent ved utgangen av 2016", skriver han.

Siden Norges Bank tidligere har vært varsom i perioder med økt usikkerhet, venter imidlertid sjeføkonomen sentralbanken å signalisere en vilje til å kutte renten dersom nedsiderisiko for den økonomiske veksten kommer til syne.

"Skulle det skje, vil renten trolig heller bli senket før enn senere neste år", konkluderer SEB-økonomen.

Den 4. desember får vi nok en sterk indikasjon på utviklingen i norsk økonomi i det SSB offentliggjør sine økonomiske analyser og oljeinvesteringene per fjerde kvartal.

Uken etter, den 10. desember, avholder Norges Bank årets siste rentemøte, der konklusjonen foreligger på formiddagen dagen etter.

Les også:
Ser norsk renteøkning først i 2016
Vi mister troen på A/S Norge
Dette mener han viser det norske paradokset (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.