Norges Banks Regionale nettverksrapport viser litt svakere vekstutsikter de neste seks månedene enn hva de ventet ved forrige rapport. Økonomene er delt i synet på hva det vil si for Norges Banks rentebane.

-Det at veksten ventes å være marginalt svakere fremover enn den var i tredje kvartal er neppe noen overraskelse, sier sjeføkonom Stein Bruun i SEB til TDN Finans.

Bruun ser ingen dramatikk i tallene og tror ikke det vil bevege Norges Bank i den eller andre retningen.

Uenige

Makroøkonom Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets og sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank er uenige med Bruun og synes rapporten var klart svakere enn hva Norges Bank har sett for seg.

- Det er en svak rapport, og siden rapporten ble laget i begynnelsen av november har oljeprisen falt videre og det er utsikter til at den holder seg på lave nivåer fremover, så det gjør at utsiktene er enda mer skjøre enn det som fanges opp i nettverket, sier Hov til TDN Finans.

- Det er svakt på produksjonsutsiktene, ingen vekst i sysselsettingen, og svakt i industrien. Det er svakere på eksport, men det er oljen som først og fremst drar ned av naturlig årsaker, sier Andreassen til TDN Finans.

Hov tror det kommer rentekutt fra Norges Bank, og synes det er en ganske stor sannsynlighet for at det kommer et rentekutt i desember.

Andreassen mener tallene setter Norges Bank i en vanskelig situasjon:

- Nedgangen er oljerelatert, og det er ikke så mye pengepolitikken kan gjøre med det. Vi ser ikke den samme svakheten på bygg og anlegg eller i privat tjenesteyting. Hvis man ser på overskriften fra Regionalt nettverk, så tilsier den at Norges Bank må gjøre noe med renten, mens detaljene ikke er like svake, sier Andreassen.

Han mener et moment for Norges Bank er at lønnsveksten ventes ned.

- Bedriftene signaliserer lønnsvekst neste år på 3,2 prosent, mens Norges Bank har 3,5 prosent. Vi tror det er for høyt og at vi vil se lønnsvekst på 3,0 prosent eller under tre prosent, sier Andreassen.

Justering

Bruun tror Norges Bank kan titte litt til siden i desember, og justere litt på rentebanen, men mener rapporten ikke er et argument for rentekutt.

Bruun får støtte av DNB Markets, som ikke tror fredagens tall tilsier store endringer i Norges Banks anslag for norsk økonomi. Bruun viser til at byggeindustrien rapporterer om klart sterkere vekst, så bildet er blandet.

Forventningene til tremåneders nibor har falt, og kontrakten som forfaller i desember 2015 er ned ett basispunkt til 1,2950.

Den norske kronen svekket seg mot euro da tallene ble publisert klokken ti, men har styrket seg litt igjen. Krysset handles til 8,697 fredag formiddag.

Les også:
Kristian Siem hudfletter offentlig sektor generelt, Arbeidstilsynet spesielt
Slik tjener Norge på oljeprisfallet
Statoil-aksjen raser ni prosent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.