- De kvartalsvise lønnstall er normalt ikke gitt så mye oppmerksomhet. Men dagens tall var svake, og på nedsiden av Norges Banks forventning. Norges Bank vil trolig senke sitt anslag på lønnsvekst, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea i en oppdatering.

Fredag la Statistisk sentralbyrå frem lønnsindeks for tredje kvartal. Lønnsindeksen var på den svake siden av Norges Banks anslag.

2,6 prosent vekst

- Ser vi på total lønn, inkludert bonuser, for de sektorene som omfattes har lønnsveksten i gjennomsnitt vært 2,6 prosent så langt i år. Det er nært nasjonalregnskapstallene som nylig pekte på en lønnsvekst på i underkant av tre prosent. Til sammenligning hadde Norges Bank et anslag om lønnsvekst på 3,5 prosent, skriver sjefanalytikeren.

Bruce peker på at det er mye støy i disse tallene, men at Norges Bank likevel mest sannsynlig blir nødt til å senke lønnsprognosene for i år.

- Det vil trolig også revidere ned anslaget for 2015, som var en vekst på 3,5 prosent. Dette vil mest sannsynlig være en av faktorene som trekker ned rentebanen på desembermøtet til Norges Bank, skriver Bruce.

Kronefall

Bruce er likevel ikke sikker på om det blir et kutt i renten i desember.

- Det er ikke sagt at banen indikerer et kutt, da kronen for tiden har falt nærmere syv prosent svakere enn de prognoser som taler for en høyere rente, skriver han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Bedriftene venter slakkere tider

Black Friday på Oslo Børs

Oljeprisen kan gi lavere rente