- Det ser nokså mørkt ut, sier direktør for økonomisk politikk Dag Aarnes i NHO til Dagens Næringsliv.

Han har akkurat lagt frem arbeidsgiverorganisasjonens ferske konjunkturrapport. Hovedbildet viser at oljefallet skyller inn over norsk næringsliv i månedene fremover.

Aarnes er såpass bekymret at han i dag ber myndighetene ta grep ved å fremskynde investeringer i jernbane og annen infrastruktur.

- Det kan være fornuftig å ha en beredskap. Den økonomiske utviklingen vil kanskje svekke skatteinngangen og øke oljepengebruken litt automatisk. Utover dette mener vi at forsering av offentlige investeringsprosjekter vil kunne være en god idé, sier han til Dagens Næringsliv.

«Myk overgang»

Seniorforsker ved Frischsenteret og medlem av DNs rentepanel, Knut Røed, mener finansminister Siv Jensen bør forberede en tiltakspakke for å hindre nedtur i norsk økonom.

- Hvis jeg var finansminister, ville jeg begynt å tenke ut måter å øke etterspørselen på, sier Røed i artikkelen, som er publisert i tirsdagens utgave.

Aarnes i NHO understreker at det skal veldig store beløp til før investeringene merkes på makroindikatorene. NHO-sjef Kristin Skogen Lund vil i den sammenheng først og fremst legge vekt på hvilke prioriteringer som er nødvendige i en omstillingsperiode - og ikke selve nivået på oljepengebruken.

- Myndighetene bør sørge for at en del av kraften som nå forsvinner ut av petroleumsindustrien får en mest mulig myk overgang til andre deler av økonomien som har behov for investeringer. Dette gjelder både infrastruktur, utbedring av kraftnettet og boligbygging, sier hun til DN.

Trenger lave renter

NHO-toppene viser videre til at signalene fra Norges Bank vil bli avgjørende for næringslivet i tiden fremover. Sentralbanken holder rentemøte denne uken, før beslutningen legges frem torsdag formiddag.

- Kan det bli behov for et rentekutt?

- I den grad det holder valutakursen nede, kan norske bedrifter ha nytte av et kutt i renten, svarer Aarnes og fortsetter:

- Samtidig er det klart at hvis det renner ut i økte boligpriser og ingenting annet, er det forgjeves. Det er mulig at det er tilstrekkelig at det signaliseres at man holder rentene på dagens nivå en god stund.

Utelukker ikke lønnskutt

Mandag denne uken holdt Finansdepartementets rådgivende utvalg for modell- og metode­spørsmål seminar om utviklingen i økonomien. Her trakk finansminister Jensen frem flere «støtdempere» som kan bli viktige. Samtidig gjorde hun det klart at regjeringen vil stå klare med ytterligere tiltak dersom situasjonen skulle forverre seg.

Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork uttalte på sin side at nordmenn må forberede seg på lønnskutt.

NHO anslår at ledigheten øker fra 3,7 til 4 prosent til neste år. Skogen Lund og Aarnes tror nordmenn også må belage seg på en lavere lønnsvekst, men er forsiktige med å snakke om sannsynligheten for kutt.

- Over tid har vi hatt en reallønnsutvikling som har oversteget produktivitetsutviklingen. Nå er det bytteforholdet i en ganske kraftig endring fordi oljeprisen har gått ned. Da er ikke grunnlaget for den høye forskjellen der lenger. Det betyr i alle fall at vi må sørge for at gapet ikke økes ytterligere. Ideelt sett bør det nok reduseres, men hvor realistisk det er, tør jeg ikke si, sier Skogen Lund.

- Det kan selvfølgelig hende enkeltgrupper, sier Aarnes.

Les også:
- Verdensmarkedet risikerer å bli ubalansert
USA i dag: Spår at Fed snur i neste uke
Hacket via hotell i Bangkok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.