Saken er oppdatert.

De svake tallene bekrefter kommunenes skattefrykt. Selv om kommunene isolert fikk en skattevekst på 2,3 prosent i november, ligger skatteinntektene til neste år an til å bli mer enn 2,3 milliarder kroner lavere enn anslått, viser de nye tallene fra SSB.

Det er langt unna det kommunene budsjetterte med i år, og mye lavere enn det regjeringen anslo i statsbudsjettet i oktober, ifølge Kommunal Rapport.

Lavere oljepris

Ifølge sjeføkonom Per Richard Johansen i KS er lavere oljepris og svekkingen av den norske krona de viktigste årsakene til de reduserte skatteinntektene.

– Når det skjer så store endringer i rammebetingelsene i norsk økonomi, burde Finansdepartementet følge opp med en melding til Stortinget eller på annen måte varsle om oppdaterte anslag for norsk økonomi. Det kan bli lenge å vente til revidert nasjonalbudsjett i mai, sier han.

Ap: – Alvorlig for kommunene

Tallene fra SSB bekrefter bildet som har utviklet seg, mener Aps Helga Pedersen.

– Dette er veldig alvorlig for kommunene. Ifølge KS må mange kutte i velferdstjenester og skole, og det er trist, sier hun til NTB.

Stortinget stemte torsdag ned et forslag som ville kompensert for skattesvikten. Pedersen – som er nestleder i kommunalkomiteen – reagerer på at Frp ikke støttet forslaget. Partiet gikk inn for dette både i 2004 og 2009, de to forrige gangene skattekompensasjon for kommunene var oppe i Stortinget, poengterer hun.

– Men nå når de sitter i regjering, mener de ikke at det skal kompenseres, sier Helga Pedersen.

Frp: Reelt sett et løft

Gjermund Hagesæter, Frps finanspolitiske talsmann, forsvarer avgjørelsen. Han viser til at skattesvikten i de nevnte årene var langt større, målt i dagens kroneverdi.

– 2004 var et veldig spesielt år, med stor skattesvikt. I 2009 var det finanskrise og enda mer spesielt, sier han til NTB.

Han trekker også fram at kommunene gjennom statsbudsjettet for neste år får nærmere 8 millioner kroner i økte overføringer og reelt sett et løft.

Les mer:
- Her er det mye som er på gang
Dette avgjør om den norske nedturen blir kort- eller langvarig
- Firmaer må være på vakt nå før jul (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.