Boligprisene har i 2014 steget til nye rekordnivåer.

Finansminister Siv Jensen kan forsikre om at hun følger markedet tett. I den forbindelse mener Jensen at det i dag er «verdt å trekke frem to faktorer».

- Det ene er at alle som har boliglån må kunne betjene det hvis renten skulle gå opp. Den andre siden av dette er tilbudet av nye boliger, sier Jensen under et intervju med DN like før jul.

Lave renter

Finansministeren viser til at sentralbanken utsatte neste renteheving, da styringsrenten ble kuttet på møtet i desember.

Hovedstyret venter nå en styringsrente på 1,25 prosent eller lavere ut 2016. Flere lokale sparebanker har allerede svart med å gi kundene billigere lån, og mange venter at de store bankene etter hvert vil gjøre det samme.

Jensen er i den sammenheng opptatt av å tydeliggjøre at rentene ikke vil være på dagens lave nivå til evig tid.

- Kommunikasjonen fra Norges Bank er helt entydig: På et tidspunkt skal renten opp. Da er det viktig at vi har evne til å betjene gjelden, sier hun og minner om at gjeldsveksen i Norge har vært høy lenge.

Økt bygging

Når det gjelder tilbudssiden, understreker Jensen viktigheten av å legge til rette for økt boligbygging.

- En av grunnene til at vi har hatt så stor prisvekst, har jo vært mangel på balanse mellom tilbud og etterspørsel, mener hun.

- Nå er det viktig at regjeringen holder trykket oppe på å reformere plan- og bygningsloven og en lang rekke andre forhold som gjør at vi kan stimulere til raskere og billigere boligbygging fremover, sier finansministeren.

«Ikke min jobb»

DNs makropanel mener vekstnedtur til neste år ikke nødvendigvis slår hardt ut i boligmarkedet. Selv ønsker ikke finansministeren å spå om boligmarkedet.

- Det er ikke min jobb. Alle har behov for bolig. Det eneste som er viktig er å ikke gape over mer enn man klarer å håndtere, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.