Markedet hadde ventet et prisfall på 0,5 prosent, men det uventet sterke og bekymringsfulle prisfallet betyr at skrekkscenarioet med langvarig deflasjon nærmer seg virkelighet. Prisene falt med 0,2 prosent i desember.

Energiprisen sentral

Energiprisene trekker mest ned med en nedgang på 8,9 prosent, men det var også et lite fall i prisene på mat, alkohol og tobakk, melder EUs statistikkontor Eurostat.

Prisnedgangen skjer etter at Den europeiske sentralbanken ESB i forrige uke kunngjorde et stimuleringsprogram med oppkjøp av obligasjoner som blant annet har til hensikt å øke inflasjonen til oppunder to prosent.

Stadig prisnegang kan føre til lavere produksjon - fordi forbrukere og bedrifter utsetter kjøp i håp om enda lavere priser.

Det var nettopp for å unngå deflasjon at sentralbanken iverksatte den storstilte redningsplanen.

Planen innebærer at sentralbanksjef Mario Draghi setter i gang seddelpressen og sender 60 milliarder nye euro ut på markedet hver måned. Håpet er at bankene låner ut pengene til nye investeringer og ny produksjon. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.