Denne uken får vi ikke bare svært sentrale nøkkeltall for utviklingen i norsk økonomi, skriver makroøkonom Marius Gonsholt Hov i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets mandag.

På torsdag skal nemlig Øystein Olsen holde sentralbanksjefens årstale. Talen holdes kort tid etter at vi får ferske tall for prisveksten i Norge på tirsdag og den økonomiske veksten i fjorårets fjerde kvartal på onsdag.

I år blir dessuten årstalen ekstra interessant, mener Hov.

- Bakteppet for årets tale er mer spennende enn på lenge. Oljebremsen er i ferd med å slå inn i norsk økonomi, den globale veksten er svak og preget av stor usikkerhet, det er nullrenter i nær sagt alle land rundt oss, ramser han opp.

Skånsom

Flere av de største sentralbankene i verden har de siste årene satt i gang ukonvensjonelle tiltak for å hindre at egen valuta blir for sterk. Deriblant den europeiske, britiske, amerikanske, japanske, sveitsiske og danske sentralbanken.

Enn så lenge har sentralbanksjef Øystein Olsen nøyet seg med langt mer ordinær pengepolitikk ved å kutte i styringsrenten.

- Oppe i dette står Norges Bank, som forsøker å sette renten lavt nok til at den omstillingen som norsk økonomi nå tvinges gjennom, kan gjennomføres på en så skånsom måte som mulig, sier Hov.

Nye rentekutt

Da den norske sentralbanken satte ned renten i desember, ble flere analytikere tatt på sengen. Nå ser meglerhusene for seg nye kutt utover våren og sommeren.

- I markedet ligger det klare forventninger om at Norges Bank følger opp med to nye rentekutt i løpet av året, hvorav det første er ventet i mars. Selv anslår vi at Norges Bank kutter renten med 25 punkter i mars, i tillegg til at de signaliserer en ikke-ubetydelig sannsynlighet for at det kan komme enda et rentekutt allerede på maimøtet, opplyser makroøkonomen i Handelsbanken.

Hov mener torsdagens tale er en god anledning til å gi indikasjoner på landets økonomiske fremtid.

- Årstalen er en fin anledning for Øystein Olsen til å forberede markedene på hva som kan komme. De siste årstalene har imidlertid ikke vært rettet inn mot å gi pengepolitiske signaler, men siden situasjonen i år er såpass spesiell kan det være dags for å bryte dette mønsteret, tror han.

Sterkere krone

Den norske kronen har styrket seg kraftig den siste tiden. Det har også oljeprisen, som er opp over 10 prosent på en uke.

Like før klokken halv ti mandag morgen er prisen for en amerikansk dollar 7,61 kroner, mens et oljefat koster 57,51 dollar.

- Dette er ikke noen overraskelse, mener analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

I likhet med resten av markedet, gleder han seg til ukens viktigste nøkkeltall.

- Inflasjonstallene som kommer i morgen og BNP- tall på onsdag, vil bli viktige indikatorer for den videre utviklingen av den norske kronen på kort sikt.

LES OGSÅ: Kina importerer mindre olje

Hellas' statsminister: - Vil ikke forlenge redningspakke

Oppgraderer Statoil

Se video: Svensk dusjoppfinnelse kutter 90 prosent av vannforbruket(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.