Det viser Norges Banks forventningsundersøkelse for første kvartal. Den er utført av Epinion.

I første kvartal er økonomens forventninger til årslønnsveksten for 2015 på 2,9 prosent, en nedgang på 0,5 prosentpoeng fra forrige kvartal. Blant partene i arbeidslivet er utviklingen identisk.

Næringslivsledere forventer i første kvartal en lønnsvekst i egen bedrift på 2,6 prosent i inneværende år, en nedgang på 0,4 prosentpoeng.

Forventet lønns- og pensjonsutvikling blant husholdningene er på 2,1 prosent, en nedgang på 0,2 prosentpoeng.

En klart svekket kronekurs har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Ifølge torsdagens forventningsbarometer tror to tredeler av økonomene at kronen vil være styrket om ett år. Det er en klart større andel enn i forrige kvartal. Bare 5,2 prosent av økonomene tror på svekket kronekurs. Én av fire tror på uendret kurs.

Forventningene til prisstigningen om ett år varierer mye mellom partene i arbeidslivet, som ligger lavest med 2,2 prosent, og husholdningene, som tror prisene vil stige med 2,7 prosent.

Barometeret viser at det i årets første kvartal er 26,6 prosent av næringslivslederne som forventer å ha flere ansatte om tolv måneder. 25,3 prosent forventer færre ansatte.

Les også:
Her er årets nordiske stjernerestauranter
Rødt flagg i Seadrill  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.